Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Ötezer lejre büntették a román elnököt a magyarok elleni uszítás miatt

Szerző: | 2020. május 20., 13:15 | Határon túl

Klaus Johannis, Románia elnöke (Fotó: Elnöki Hivatal, Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötezer lejes (mintegy 362 ezer forintos) bírságot szabott ki szerdán hozott határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács az államfőre az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt. A testület ngy szavazattöbbséggel meghozott döntését Klaus Iohannis megtámadhatja a bíróságon – írta az erdélyi Maszol hírportál, amelyet a 24.hu is szemlézett.

HIRDETÉS - AIP

– Klaus Iohannis három hete magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és feltette a kérést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megegyezésért cserébe? Iohannis akkor arra reagált, hogy a PSD által elnökölt képviselőházban nem vitatták meg a határidő lejárta előtt a Székelyföldnek autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet így hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva kellett továbbküldeni a szenátusnak – idézte fel az esetet a Maszol cikke.

Az RMDSZ elnöke akkor azt mondta, az államfő „hisztérikusan és idegesen” reagált, elnökhöz méltatlan volt beszéde, az a Nagy Románia Párt nacionalista szellemiségét idézte. Kelemen Hunor bocsánatkérésre szólította fel az államfőt, tette hozzá a 24.hu.

Újabb esélyt kap a Székely Nemzeti Tanács székely régióval kapcsolatos európai polgári kezdeményezése

– A szervezők mellett én is az Európai Bizottsághoz fordultam, és kértem az aláírásgyűjtési időszak meghosszabbítását tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tagállamok által elrendelt utazási és kijárási korlátozások rendkívül megnehezítették az aláírásgyűjtést. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a bizottság mai javaslata szerint az uniós polgárok számára ismét megnyílik a lehetőség a kezdeményezés támogatására – írta szerdán Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Amennyiben az Európai Parlament és a tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az egymillió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni – figyelmeztetett a miniszter. „Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít!” – emlékeztetett Varga Judit.

Amennyiben összegyűlik a kellő szavazat egy európai polgári kezdeményezésre, úgy „a kezdeményezők érdemi vizsgálatra és döntésre nyújthatják be kezdeményezésük a Európai Bizottsághoz, amelynek szintén 3 hónap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, hogyan kíván eljárni az ügyben. A Bizottság – megindokolt döntéssel – lényegében három lehetőség közül választhat: a) új jogszabályt javasol, mely az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül; b) hatástanulmányt készíttet; c) nem hoz intézkedést” – olvasható a SZNT ismertetőjében.

Címkék: autonómia, bírság, büntetés, Erdély, európai polgári kezdeményezés, Klaus Iohannis, Románia, Székely Nemzeti Tanács, Székelyföld


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest