Kárpátalja: Fenyegető üzenet és bombariadó a nemzeti ünnepen

Kárpátalja: Fenyegető üzenet és bombariadó a nemzeti ünnepen

Ételhordás Csonkapapiban. A beregszászi járási településen egyre több ház marad üresen, a fiatal családok már csak a nagyszülők miatt látogatnak néha a faluba (fotó: Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös köszöntő levél érkezett augusztus 20-a alkalmából a Kárpátalja.ma szerkesztőségébe. A levél feladója ukrán hazafinak nevezi magát, mást nem tudni róla – olvasható a kárpátaljai magyar hírportálon.

Az ismeretlen levélíró szerint ha a magyar közösség továbbra is biztonságban szeretne élni ukrán földön, akkor fel kell hagynia a nemzeti enklávé létrehozásával. Külön megemlíti a Beregszászi járás adminisztratív reformjait.

–  Sikerült megvesztegetni az ukrán kormányt, azonban az ukrán hazafiak tisztán látnak – olvasható az e-mailben. „Elkezdjük a szabotázst és támadásokat indítunk a városaitok, faluitok, iskoláitok ellen mindaddig, amíg a magyar járás létrehozásának ideológiája megszűnik.” 

– A biztonságotok a ti kezetekben van. Ha minimalizálni szeretnétek az áldozatok számát a magyar lakosság körében, akkor minél hamarabb sürgős intézkedéseket kell hozni az ukránellenes kezdeményezések megszüntetésére Kárpátalján – zárja sorait fenyegető levelében az „ukrán hazafi”.

A levél címzettjei között szerepel még a Beregszászi Városi Tanács, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

Úgy tűnik, a fenyegetés nem korlátozódik pusztán egy levélre. Mint a portál emlékeztet, augusztus 20-án három templomban volt bombariadó a megyében. A névtelen bejelentő szerint Beregszászban, a római katolikus templomon kívül Técsőn és Aknaszlatinán (Szolotvino) is helyeztek el bombákat. A portál szerint helyszíneken már dolgoznak a tűzszerészek. A rendőrség munkatársai ideiglenesen lezárták a területeket.