Ötven lélegeztetőgépet ad át ingyen a kormány egy kárpátaljai segélyszervezetnek

Ötven lélegeztetőgépet ad át ingyen a kormány egy kárpátaljai segélyszervezetnek

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kormányhatározatban ötven lélegeztetőgép állami tulajdonjogának ingyenes átruházásáról döntek egy Kárpátalján működő segélyszervezet számára a helyi lakosság
megsegítése érdekében a koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Az Orbán Viktor által szignózott határozat felhívja Szijjértó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy az átadás-átvétel megvalósításának céljából azonnal vegye fel a kapcsolatot a kijelölt átvevővel, és gondoskodjon az átadás-átvétel megvalósításáról Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének bevonásával. Utóbbit arra kérik, tegye meg a szükséges intézkedéseket az állami vagyonelemek tulajdonosi joggyakorlója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé az átadás végrehajtása érdekében. A kormányhatározat végén pedig gyári számokra lebontva felsorolják mind az ötven eszközt.

A járványhelyzettel kapcsolatos lélegeztetőgép-beszerzésekkel lapunk is többször foglalkozott. A kormányfő korábban a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve mintegy nyolcezres lélegeztetőgép-kapacitást tartott szükségesnek, ám végül ennek a dupláját, mintegy 16 ezer eszközt szereztek be. Folyamatosan próbálkozunk, ám nem volt hajlandó lapunknak elárulni a külügyi tárca, pontosan milyen típusú lélegeztetőgépekből sikerült bevásárolni.

A 444-nek közérdekűadat-igényléssel kiadták azokat a szerződéseket, amiket a gépek beszerzésére költöttek márciustól. Ezekből többek között az derült ki, több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy nálunk jóval többet vásárló európai országok sokkal kedvezőbb árat tudtak kialkudni, mint a magyar kormány.

Gulyás Gergely a múlt pénteki kormányinfón egyébként már jelezte, hogy „ötven lélegeztetőgépet Kárpátaljának adományozunk”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter a lélegeztetőgép-piacról szólva azt mondta, az kellően turbulens volt, és mindenki örült, ha tudott venni. „Huszadrangú kérdés volt, ki mennyiért szerzi, csak az számított, lesz-e elég” – jelentette ki múlt pénteken Gulyás Gergely, hozzátéve: „örüljünk annak, hogy a járványügyi védekezés sikere miatt nem volt szükség rájuk”. A tárcavezető azt is mondta, úgy tűnik, hogy ezek piacképessége nem csökkent, így majd el lehet adni őket.