Szerbiában az orosz vakcinával is oltanak

Szerbiában az orosz vakcinával is oltanak

A Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendõbe szívja az oltás előtt egy egészségügyi dolgozó a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután megkapta a szerbiai hatóságok engedélyét az orosz Szputnyik V vakcina, már elkezdődött az alkalmazása: a belgrádi Torlak intézetben a parlament elnöke, Ivica Dačić, valamint Aleksandar Vulin belügyminiszter is megkapta az oltást. Rajtuk kívül Marija Gnjatović, a nukleáris energia felhasználásával foglalkozó intézmény igazgatója, valamint Dragana Despot, a Környezet-egészségtani Intézet igazgatója is megkapta az orosz vakcinát – számolt be a Magyar Szó.

„A cél az volt, hogy megmutassuk, az állami vezetők is megbíznak a vakcinában, ezért vettük fel a védőoltást. Büszkék leszünk minden megmentett honfitársunkra” – mondta többek között Dačić. Ő beszélt arról is, hogy Aleksandar Vučić államfő szintén beadatja majd az oltást, de még nem tudni, hogy a kínai vakcinát választja-e, vagy egy másikat.

A Szputnyik V. védőoltásból kétmillió dózist szállítanak Szerbiába. Mint arról december végén az MTI is hírt adott, Pavle Delic, a szerbiai gyógyszerügynökség munkatársa azt mondta, hogy az oltóanyag megfelel a törvényben előírt feltételeknek, minőségben, hatékonyságban és biztonságosságban is. Elmondta továbbá, hogy a vakcina átesett minden szükséges ellenőrzésen, amelyet a jogszabályoknak megfelelően végeztek el, és eleget tesz a magas szintű követelményeknek.

Szerbiában a koronavírus elleni oltási program a Pfizer amerikai és a BioNTech német gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű vakcinájával kezdődött. Többek között Ana Brnabic kormányfő, a munkaügyi miniszter és Predrag Kon epidemiológus is ezt az oltást kapta.

Az orosz vakcinát Magyarországon is vizsgálják, a tavalyi év végén 6 ezer ampullányi érkezett belőle.

Az Európai Unió határain belül jelenleg a Pfizer-BioNTech, illetve a szerdai engedély után a Moderna vakcináját lehet használni.