Mire készül Ukrajna a kettős állampolgárokkal?

Mire készül Ukrajna a kettős állampolgárokkal?

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a szabadon engedett ukrán foglyok érkezésére vár a kijevi Boriszpil repülőtéren az Ukrajna és a Donyec-medencei szakadár területek közötti újabb fogolycsere napján, 2019. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövőben sem állami, sem önkormányzati hivatalt nem tölthetnének be a magyar állampolgársággal is bíró kárpátaljai magyarok, ahogy pártok tagjai és stratégiai  fontosságú állami vállalatok vezetői sem lehetnek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki rendelete értelmében – írja a Telex. 

Az MTI is beszámol erről, bár óvatosabb hangnemben: az állami hírügynökség Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert idézi, aki pénteki kijevi tájékoztatóján arról beszélt, hogy Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára.

Az MTI szerint az ukrán elnök csütörtök este rendeletben életbe léptette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) február 26-án hozott határozatát. Ez előírja, hogy a kormánynak a Központi Választási Bizottsággal (CVK) és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) együttműködésben két hónapon belül elemeznie kell az ukrán jogszabályokat a kettős, illetve többes állampolgárságot érintően, és meg kell állapítania: okoz-e jogi kockázatot valamely állami, politikai pozíció betöltése az ország számára az ukránon kívül más állampolgársággal is rendelkező személy esetében.

Ezt követően a kormánynak hat hónapon belül törvényjavaslatokat kell a parlament elé terjesztenie mérlegelésre, amelyekben már szerepel, mely politikai tisztségek, állami funkciók, stratégiai intézmények vezetői posztjának betöltése nem megengedett kettős, illetve többes állampolgárok számára, különösen az államtitkokhoz való hozzáférés lehetősége miatt – számol be az MTI.

A Telex cikke szerint praktikusan ez azt jelenti, hogy ez alapján néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok nem viselhetnének állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót és nem ismerhetnek meg államtitkokat. A tiltások alól csak akkor mentesülhet valaki, ha írásban lemond a másik állampolgárságáról.

Az MTI a Prjamij hírtelevízió csütörtök esti vitaműsorában elhangzottakra hivatkozva azt írja: egyes elemzők rámutattak arra, nincs kizárva, hogy akár választott helyhatósági képviselői tisztségek is bekerülhetnek ezen tiltott posztok közé, ami érintheti a kárpátaljai magyarokat, akik között vannak kettős állampolgárok.

A 444 szerint elképzelhető, hogy az elnöki rendeletet inkább a kelet-ukrajnai orosz-ukrán kettős állampolgárokra írták. Ettől függetlenül rendkívül súlyosan érintheti a nagyjából 100 ezres kárpátaljai magyarságot is, miután a magyar állampolgárság a szimbolikus ereje mellett komoly praktikus előnyöket is jelent, részben azért, mert ezzel uniós állampolgárok is lehetnek.

Ez különösen baljós fejlemény lehet, főleg, hogy korábbi hírekből még úgy tűnhetett, hogy Ukrajna éppen rendezni, legalizálni kívánja a kettős állampolgárság intézményét, elvileg ugyanis nem engedi ezt.