Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A magyar vizsgálat alapján rendben lévőnek találták a Szputnyik tesztjeit a szlovákok

Szerző: | 2021. május 07., 18:35 | Határon túl, Külföld

Oltáshoz előkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. április 26-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendben vannak a koronavírus elleni orosz oltóanyag tesztjei – ismertette Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter a tárcája álláspontját a Szputnyik V magyarországi bevizsgálásának eredményeiről. 

HIRDETÉS - AIP

A minisztérium következő lépésként az orosz fél szakértőivel fog egyeztetni, és az ő engedélyük után kezdődhet az oltás a vakcinával Szlovákiában – írja az MTI. Ehhez Lengvarsky hozzátette: az orosz félnek május végéig kell elküldenie a Szlovákiába már leszállított oltóanyagból vett mintákból készített teszteket.

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V oltóanyagot rendelt még márciusban, ebből eddig 200 000 érkezett meg, de még nem használták fel. Az orosz oltóanyag megrendelése koalíciós válságot idézett elő a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. A koalíciós válság végül a kormány átalakításához és Igor Matovič kormányfő távozásához vezetett. 

Mivel a szlovák állami gyógyszerfelügyelet (SÚKL) az oltóanyagról – különböző okokra hivatkozva – hosszú ideig nem adott ki végleges szakvéleményt, Szlovákia Budapesten kért és kapott segítséget a Szputnyik V bevizsgálására, ez a szakvélemény a szlovák szaktárca szerint csütörtökön érkezett meg.

Szlovákiában jelenleg a Pfizer-Biontech, az AstraZeneca és a Moderna termékeit használják a koronavírus elleni oltásra. A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint péntekig a legalább egy dózissal beoltottak száma 1 176 000 volt, közülük közel 561 ezren már a második adagot is megkapták.

Vlagyimir Putyin Putyin egyébként csütörtökön egy videókonferencián beszélt többek között a vakcinákról is, és azt mondta, hogy szerinte a Szputnyik V annyira hatásos, mint a Kalasnyikov gépkarabély.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: koronavírus, Szlovákia, Szputnyik V


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest