Hatvan ember halt meg egy koncerten a mianmari hadsereg légitámadásában

Hatvan ember halt meg egy koncerten a mianmari hadsereg légitámadásában

A puccs ellen tiltakozókat vízágyúval oszlatja a rendőrség a mianmari Mandalayban 2021. február 9-én. Az öt főnél nagyobb gyülekezést betiltó rendelet ellenére folytatódnak a tüntetések, miután a hadsereg február elsején átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban (Fotó: MTI/AP/STR)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mianmari katonai junta ellen lázadó kacsin kisebbség egyik szeparatista szervezete koncertet szervezett hétfőn, ami ellen azonban légitámadást intézett a mianmari kormányhadseg. A szervezők és a segélyszervezetek munkatársai szerint a támadásban hatvan ember életét vesztette, közöttük zenészek is.

A támadást valószínűleg a délkelet-ázsiai külügyminiszterek héten esedékes inonéziai találkozója elé időzítették, ahol a fő téma a mianmari erőszak súlyosbodása lesz. A támadást az északi Kacsin tartományban hajtották végre, amelynek lázadói igyekeznek elszakadni Mianmartól. Valószínűleg ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás azóta, hogy a hadsereg 2021 februárban (sokadszor) újra magához ragadta a hatalmat, és elmozdította a hivatalából a demokratikusan megválasztott Aung Szan Szu Kít.

A támadás tényét független források, illetve a mianmari hadvezetés eddig nem erősítették meg. A kacsini média videókat tett közzé a támadás állítólagos helyszínéről, amelyeken romok láthatók.Több mianmari kisebbség is évtizedek óta harcol az elszakadás reményében, de e felkelések a tavaly februári katonai hatalomátvétel óta jelentősen felerősödtek.

 

 

Címkék: Mianmar, kacsinok