Hazaárulással vádolják a szocialisták a román elnököt

Hazaárulással vádolják a szocialisták a román elnököt

Liviu Dragnea (jobbra) az Antena 3 stúdiójában (Fotó: Antena 3)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazaárulást követett el a kormányzó szociáldemokrata párt (PSD) elnöke szerint Klaus Johannis román államfő – ezt az Antena 3 bukaresti hírcsatornának adott interjúban mondta Liviu Dragnea, a romániai magyar napilap, a Krónika cikke szerint.

Elmondása szerint már elő is készítették a feljelentést az államfő ellen, aki szerintük számos akciójával kimerítette a hazaárulás fogalmát: kárt okozott Romániának gazdasági, politikai, stratégiai szempontból.

Példaként azt említette, hogy az államfő azt firtatta, van-e a kormánynak pénze a nyugdíjak és a közszolgák bérének kifizetésére. Dragnea úgy véli, egy ilyen felvetésre azonnal reagálnak a pénzpiacok, és befolyásolja a lej-euró árfolyamot is. Szerinte az államfő „nem parlamenti eszközökkel” kívánja megbuktatni a kormányt. Azt nem mondta, hogy mindenképpen megteszik a feljelentést, sőt, azt is mondta: „nem szeretne eljutni addig a pontig”.

A romániai belpolitikai harcokban nem először fordul elő, hogy valaki a hazaárulás büntetőjogi tényállásával próbál revolverezni. A Krónika emlékeztetett: korábban a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) tett büntetőfeljelentést a bukaresti legfőbb ügyészségnél Viorica Dăncilă ellen. A legnagyobb ellenzéki alakulat hazaárulással, államtitoksértéssel, Klaus Johannis szándékos félretájékoztatásával, illetve az államfő jogkörének elbitorlásával vádolja a kormányfőt, amiért a kabinet államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek – írta az erdélyi napilap.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.