Helyesbítésre szólította fel Japánt a kínai külügyminisztérium, amiért Tajvant országnak nevezték

Helyesbítésre szólította fel Japánt a kínai külügyminisztérium, amiért Tajvant országnak nevezték

Tajpej látképe éjszaka (Fotó: Samuel in Taiwan/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helyesbítésre szólította fel Japánt a kínai külügyminisztérium kedden, miután egy vezető japán tisztségviselő országnak nevezte a Kína által saját területének tekintett Tajvant – írja tudósításában az MTI. Nakajama Jaszuhide japán védelmi miniszterhelyettes a washingtoni székhelyű Hudson Intézet nevű agytröszt hétfői, online rendezvényén úgy fogalmazott: „meg kell védenünk Tajvant demokratikus országként”.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján hibásnak nevezte a japán politikus kijelentését, amelyet egyúttal a kínai-japán kapcsolatok alapjait képező négy dokumentum alapelveinek súlyos megsértéseként értelmezett. „Kína követeli Japántól, hogy tisztázza a helyzetet annak biztosítására, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő” – húzta alá. A szóvivő arra is rámutatott: Japán több alkalommal ígéretet tett arra, hogy Tajvant nem tekinti országnak.

Június 9-én Josihide Szuga japán miniszterelnök egy parlamenti vitában szintén országként utalt Tajvanra. Kató Kacunobu japán kormányszóvivő két nappal később a részben állami kézben lévő kínai televíziónak, a Phoenix tévének elmondta: Tokió kapcsolatai Tajvannal gyakorlati jellegűek és nem kormányközöttiek. Hozzátette: a japán kormány Kínát ismeri el a sziget egyetlen legitim kormányzataként.

Az utóbbi időben Kína nemtetszését váltotta ki az is, hogy Japán Covid-19 elleni oltóanyagokat adományozott Tajvannak, miután a szigeten az eddigi legsúlyosabb járványhullám bontakozott ki. Peking szerint a lépés valódi célja politikai jellegű volt.

Vang Ven-pin május végén, még az adomány tervéről szóló híradásokra reagálva úgy fogalmazott: a vakcinákkal történő segítségnyújtásnak azt a célt kellene szolgálnia, hogy életeket mentsen meg, nem szabadna „önző politikai haszon” megszerzésének eszközeként használni. Caj Jing-ven tajvani elnök május végén azzal vádolta meg Pekinget, hogy megakadályozta egy nagy mennyiségű Pfizer-BioNTech oltóanyagszállítmány Tajvanra jutását. A kínai vezetés cáfolta a vádat, és azt állítja, hogy Tajpej nem hajlandó elfogadni a Kína által felajánlott vakcinaadományt.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven vezette tajpeji kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.