Hét diákot és egy tanárt ölt meg a kazanyi fegyveres

Hét diákot és egy tanárt ölt meg a kazanyi fegyveres

Rendőrök és mentők a megtámadott kazanyi iskolánál. (Fotó: Reuters Connect/Tass/Yegor Aleyev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 19 éves támadó reggel azt posztolta, hogy „ma megölök egy csomó szemetet aztán lelövöm magamat is.”

Hét nyolcadik osztályos diák és egy tanárnő halt meg az oroszországi Kazanyban egy iskolai lövöldözésben.

A BBC cikke szerint egy 19 éves fegyveres nyitott tüzet kedden délelőtt, őt már őrizetbe is vették. A korábbi hírek szerint két fegyveres követte el a támadást, de később kiderült, hogy a támadó egyedül volt. A tudósítások szerint a helyszínen robbanást is lehetett hallani.

További húszan megsérültek, közülük 16 embert – 12 diákot és négy felnőttet – kellett kórházba szállítani. Hat gyerek állapota kritikus.

A közösségi médiában megjelent felvételeken az látható, hogy az épületet rendőrök vették körül, a diákok pedig az ablakokon keresztül menekülnek. Voltak, akik az ugrás miatt haltak meg.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi volt a támadás indítéka, de Vlagyimir Putyin orosz elnök már jelezte: felülvizsgálja az ország fegyvertartásról szóló törvényeit.

A Telex cikke szerint a 19 éves támadó kihallgatása folyamatban van, majd orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá. Galnavijev négy évvel ezelőtt a 175-ös iskola tanulója volt. 2021 tavaszán egy technikumban tanult, ahol azonban elmaradásai miatt elvesztette jogviszonyát.

„Tanulmányai alatt nyugodt, konfliktuskerülő diákként viselkedett. Mindig rendezett volt és nyugodt, tisztelettel viszonyult diáktársaihoz és tanáraihoz” – közölte a tanintézmény a Novaja Gazeta napilappal.

Annyit azonban már most tudni, hogy a gyilkos a támadás előtti órákban fényképet posztolt, amelyen harcra készen pózolt és alá azt írta: „Ma megölök egy csomó szemetet aztán lelövöm magamat is.”

A biztonsági erők tagjai a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. május 11-én. A lövöldözésben legkevesebb tizenegy ember, köztük kilenc gyerek életét vesztette, 32 megsebesült. Az egyik, 17 éves támadót elfogták, a másikat a biztonsági erők lelőtték.
MTI/AP/Max Zareckiy

Hírek szerint már Rusztam Minnyihanov, Tatárföld köztársasági elnöke is a helyszínre érkezett. Az incidens egyébként akkor történt, amikor véget ért a tíznapos nemzeti ünnep május elseje és a náci Németország felett aratott második világháborús győzelem alkalmából, és ismét kinyitottak az iskolák és a munkahelyek.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután kondoleáló levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének, illetve Rusztam Minnyihanovnak a szörnyű kazanyi iskolai lövöldözés kapcsán – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

„Mély megrendüléssel értesültem a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett szörnyű terrortámadásról. Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni részvétünket és együttérzésünket ezekben a nehéz órákban” – írta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek.

Áder János köztársasági elnök is részvétet nyilvánított Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének a kazanyi iskolában kedden történt fegyveres támadás miatt. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) által kedden az MTI-hez eljuttatott táviratban az államfő azt írta: mély megrendüléssel értesült a tragédiáról, amelynek következtében több gyermek és felnőtt is életét vesztette.

„Engedje meg, hogy magam és minden honfitársam nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak” – fogalmazott részvétnyilvánításában Áder János, hozzátéve: „osztozunk fájdalmukban, együttérzünk a sebesültekkel, akárcsak a traumát átélt diákokkal és tanáraikkal is, akiknek mielőbbi teljes testi és lelki felgyógyulást kívánunk”.

A legfrissebb hírek szerint az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. A helyszínen tartanak a vizsgálatok, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

Címkék: lövöldözés, Kazany