Legalább öt magyar állampolgárságú túszt ejtett a Hamász

Legalább öt magyar állampolgárságú túszt ejtett a Hamász

Egy izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált házban a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 25-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hetek információi szerint egy másik magyar-izraeli tinédzserlányt és édesanyját is elhurcolta Gázába a Hamász, amikor október elején rajtaütöttek a kibucon, ahol éltek. A szintén magyar-izraeli édesapáról a támadás óta nincs hír, őt eltűntként tartják számon, és a hozzátartozóktól úgy értesültek, hogy egy magyar származású áldozat is volt. A külügy szerint öt magyar túsz van összesen.

Osnat Weiss, akinek a családjából többen is a Be'eri kibucban laktak, azon a településen, ahol az egyik legkegyetlenebb mészárlást rendezték az országba beözönlő terroristák. Egyik bátyját, Ilant a támadás óta nem látták, őt eltűntként tartják nyilván, míg a feleségét (Shiri) és 18 éves lányát (Noga) túszként vitték Gázába. A szülők másik két, idősebb lányát viszont épségben sikerült kimenteni a kibucból, ők egy másik lakásban húzták meg magukat. Osnat másik bátyját, Amirt (aki az állítása szerint szintén magyar származású) a feleségével együtt megölték az otthonukban. Az idős házaspár az otthonuk biztonsági szobájában húzták meg magukat, amikor a terroristák betörtek az otthonukba, a feleség telefonon még tudott beszélni az egyik fiával a haláluk előtt – írta a lap, amely a család utolsó percekben zajlott beszélgetését is közölte.

A lap értesült arról először a múlt héten, hogy vannak magyar állampolgárságú túszok, a külügy később négy elrabolt embert azonosított.

Frissítés: a Hetek cikkében először az szerepelt, hogy az áldozadt magyar állampolgár, de a hozzátartozó később azt az információt kapta, hogy vele és eltűnt bátyjával ellentétben, a harmadik testvérüknek nem volt meg a magyar állampolgársága, habár édesapjuk magyar volt. Szijjártó Péter is cáfolta, hogy lenne magyar állampolgárságú áldozat, azt viszont elismerte, hogy valóban van egy ötödik túsz, akinek elrablásáról az egyik hozzátartozója értesítette a Külügyminisztériumot. Ő a tájékoztatásuk szerint felnőtt, ami akár azt is jelentheti, hogy a 18 éves lány az.

Címkék: Izrael, terror, Hamász