Hetente tesztelik az iskolásokat Szlovéniában

Hetente tesztelik az iskolásokat Szlovéniában

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Megkezdik a tanulók önkéntes koronavírus-tesztelését a jövő héten Szlovéniában – közölte szerdán Janez Poklukar egészségügyi miniszter.  Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok. Ausztriában és Németországban ennél is gyakrabban és kötelezően tesztelik a gyerekeket.

Szlovéniában az MTI tudósítása szerint első körben középiskolások egy részének lesz lehetősége a heti egyszeri tesztelésre, egy héttel később pedig már a felső tagozatos általános iskolásoknak is.

A programot még április közepén jelentette be a kormány, mielőtt újra visszatértek a diákok az iskolapadokba, de késtek a tesztek beszerzésével. Ljubljana 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19-tesztet rendelt, amellyel az orrüregből vett minták alapján is kimutatható a SARS-CoV-2 koronavírus, nem kell mélyebbről, az orrgaratból mintát venni.

Az öntesztelést minden hétfőn, tanítás előtt, otthon elvégezhetik a diákok – mondta az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a programot az említett iskolák igazgatói is támogatták. A tesztelés nem kötelező, de ajánlott. Poklukar szerint azért van szükség a tesztelés elindítására, hogy készen álljanak a járványhelyzet esetleges, őszi súlyosbodására.

Szlovéniában szerdára 532 új fertőzöttet regisztráltak. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 4338-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 368-an vannak kórházban, 110-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 571 797-en kaptak, közülük 298 593-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 27,2, illetve 14 százaléka – írta az MTI.

Nem Szlovénia az egyetlen ország, ahol rendszeres iskolai tesztelést vezettek be. Ausztriában hetente háromszor tesztelik az iskolásokat, Németországban hetente kétszer, mindkét országban kötelező a tesztelés, nélküle nem lehet jelenléti oktatásban részt venni.