Hétfőn evakuálhatnak újabb magyarokat Kazahsztánból

Hétfőn evakuálhatnak újabb magyarokat Kazahsztánból

Őrizetbe vett tüntetőket kísér rendőr a kazahsztáni Almatiban 2022. január 6-án (Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár már holnap elhagyhatják Almatit – mondta vasárnap az ATV Híradónak az a városban élő magyar, aki a zavargások epicentrumában ragadt. Sebestyén Péter hozzátette: mesterlövészek vannak a városban, miközben kifogyóban van az alapvető élelmiszer. 

Ketten már itthon vannak a segítséget kérő magyarok közül, heten azonban még arra várnak, hogy elhagyhassák Kazahsztánt. Közülük négyen még mindig a zavargások epicentrumában, Almatiban tartózkodnak. Sebestyén Péter és családja is közéjük tartozik. A férfi azt mondta: élelmiszert osztanak, és tömegek állnak az újranyitó üzletek előtt. Tartós élelmiszer még akad, alapvető már alig-alig. S noha a helyzet javul, a lövöldözések nem múltak el, így a gyerekeit sehova sem engedi.

„A sétálgatás nem nagyon működik, mindenki céltudatosan megy, és a lehető legrövidebb útszakaszon és legrövidebb időtartamban az utcára. A háztetőkön itt velünk szemben egyébként, ahol volt az interjú utáni másnap este egy támadás, amiben sajnos heten is meghaltak, folyamatosan mesterlövészek most is ott állnak fönt, azt láttam” – számolt be Sebestyén Péter.

Napközben azonban megnyugtató híreket is kaptak. „Külügyminiszter úr közbenjárására, tehát nagyon komoly tárgyalások vannak itt a háttérben, találtak egy olyan alternatív megoldást, hogy nagyon hamar, akár még a holnapi nap folyamán is el lehet hagyni Almatit” – emelte ki.

A Híradó megkeresésére a szaktárca azt írta: ha a körülmények adottak lesznek, megindítják a magyarok evakuálását Almatiból.