Heti 140-150 ezer adag vakcina érkezik Romániába

Heti 140-150 ezer adag vakcina érkezik Romániába

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője kapta meg Romániában elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást, aki februárban részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében – írja az MTI.

A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából pénteken érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány. Az oltási kampányt a járvány elleni küzdelem frontvonalának számító tíz regionális Covid-kórház alkalmazottainak körében kezdték el.

Jövő héttől kezdődően hetente 140-150 ezer adag vakcina érkezik Romániába. A tömeges immunizálás januárban kezdődő első szakaszában az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok és más szociális intézmények lakóit oltják be.

A második ütemben a krónikus betegek, 65 év felettiek és a stratégiai intézmények alkalmazottai kapják meg a vakcinát. A teljes lakosság számára várhatóan márciustól, vagy áprilistól válik hozzáférhetővé a koronavírus elleni oltás Romániában.

A terv szerint vasárnap az Európai Unió mind a 27 tagállamában egységesen megkezdődik a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. A kiszállításra szombaton került sor, Magyarország és Szlovákia már akkor elkezdte a vakcinák beadását.