Hetvenhét év után sikerült kinyomozni, ki árulta be Anne Frankot náciknak

Hetvenhét év után sikerült kinyomozni, ki árulta be Anne Frankot  náciknak

Anne Frank 1942-ben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy új nyomozás azonosította azt a gyanúsítottat, aki elárulhatta Anne Frankot és családját a náciknak - adta hírül a BBC cikke alapján az Euronews. A naplót vezető zsidó lány 1945-ben, 15 évesen, két év bujkálás után halt meg egy náci koncentrációs táborban.

Egy volt FBI-ügynököt is magában foglaló kutatói csapat most közölte, hogy Arnold van den Bergh, egy amszterdami zsidó személyiségről lehet szó, aki valószínűleg azért adta fel a Frankékat, hogy megmentse a saját családját.

A történészekből és más szakértőkből álló csapat hat évet töltött azzal, hogy modern nyomozati technikákat alkalmazva megfejtse az ügyet. Ennek része volt az is, hogy számítógépes algoritmusok segítségével kerestek kapcsolatot több különböző ember között, ami embereknél több ezer órát vett volna igénybe.

Van den Bergh az amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, amely a náci politika végrehajtására kényszerült a zsidó területeken. A testületet 1943-ban feloszlatták, tagjait koncentrációs táborokba küldték. A szakértők azonban kiderítették, hogy van den Bergh nem került lágerbe, hanem továbbra is Amszterdamban élt. Az is felmerült, hogy a Zsidó Tanács egyik tagja látta el információkkal a nácikat.

„Amikor van den Bergh elvesztette az összes védelmet, amely felmentette őt a táborba vonulás alól, valami értékes információt kellett adnia a náciknak, akikkel kapcsolatban állt, hogy ő és a felesége biztonságban maradhassanak” - mondta Vince Pankoke volt FBI-ügynök a CBS 60 Minutes című műsorában.