Lélegzetelállító műholdfelvételek készültek a szombati vulkánkitörésről

Lélegzetelállító műholdfelvételek készültek a szombati vulkánkitörésről

A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekő Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. (MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hihetetlen műholdfelvétel látott napvilágot a magyar idő szerint szombaton reggel kitörő Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tűzhányóról. A klataklizma több mint egyméteres szökőárral öntöttel el Tongát, a vulkán körül fekvő csendes-óceáni szigetországot.
A robbanásokat több ezer kilométerről is hallani lehetett. A kitöréssel járó földmozgás miatt az Egyesült Államoktól Ausztráliáig számos országban cunamiriadót rendeltek el.
Kisebb csoda, hogy egyelőre nem érkeztek hírek áldozatokról, pedig a 176 szigetből álló, közel 100 ezer lakossal bíró Tonga, mintegy alig harminc kilométerre fekszik a vulkántól.
 
 
Az Időkép információi szerint az intenzív robbanásos kitörés rövid idő alatt egy 20 kilométeres magasságig felnyúló és 5 kilométer szélességben szétterülő vulkanikus felhőt hozott létre, ami nagyon látványosan jelent meg a műholdfelvételeken is. A hatalmas felhőn belül kb. 190 ezer (!) villámot detektáltak.
A 17 ezer kilométerre lévő robbanások lökéshullamai tegnap este Magyarországot is elérték.A hazai légnyomásmérőinken szombat este 8 és 9 között egy gyors, 1-1,5 hPa-os légnyomásnövekedés és süllyedés, majd ezt követően még kisebb nyomásingadozásokat lehetett megfigyelni. Éjjel 2 után érkezett a második nyomáshullám, ami egy átmeneti 1 hPa-t csökkenésként jeltkezett.
 

Címkék: vulkán, cunami, Tonga

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg