Hisz Csin-ping: az Európai Uniónak független Kína-politikát kell alkalmaznia

Hisz Csin-ping: az Európai Uniónak független Kína-politikát kell alkalmaznia

A Hszinhua hírügynökség által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök videokonferencia keretében tárgyal a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséről a G20 csoportot alkotó országok állam- és kormányfőivel Pekingben 2020. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint az Európai Uniónak önállóan kell benyomást alkotnia Kínáról, és független Kína-politikát kell alkalmaznia. A kínai elnök ezt pénteken Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével videókapcsolaton keresztül folytatott tanácskozáson mondta el.

A kínai fél által a 23. alkalommal megrendezett EU-Kína csúcsról kiadott hivatalos közlemény szerint Hszi – nyolc évvel ezelőtti, brüsszeli látogatását felidézve – ismét úgy foglalt állást, hogy a két félnek együtt kell dolgoznia az eurázsiai kontinensen átívelő baráti, és együttműködési kapcsolatok építésén. A Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok ápolásának elsődleges céljai között a békét és a növekedést említette, kétoldalú átfogó stratégiai partnerkapcsolat kialakítását tűzve ki a nagyobb globális befolyás érdekében.

A kínai elnök szerint az ukrajnai válság tovább fokozta az elhúzódó koronavírus-világjárvány és a gyenge globális helyreállítás miatti nehézségeket. Ebben a helyzetben – vélekedett – az EU-nak és Kínának erősítenie kell a kapcsolataikról, valamint a világ békéjét és fejlődését érintő kérdésekről szóló egyeztetéseket, és építő jellegű szerepet kell betöltenie abban, hogy stabilizáló elem lehessen egy zűrzavaros világban.

Ukrajna kérdését illetően Hszi hangsúlyozta: Kína rendkívül sajnálatosnak tartja, hogy a helyzet a jelenlegi állapotig fajult. Peking álláspontját egységesnek és világosnak nevezte, hozzátéve, hogy Kína a béke pártján áll, és minden kérdést annak sajátosságai alapján ítél meg. A kínai elnök az ukrajnai válság rendezésének első lépéseként a béketárgyalások szorgalmazását jelölte meg és Kína támogatásáról biztosította az Európai Uniót a helyzet politikai rendezését célzó erőfeszítéseket illetően.

Kijelentette: Kína a „maga módján” a béketárgyalások bátorítására törekedett. A nemzetközi közösségnek – vélekedett továbbá, – kedvező feltételeket és körülményeket kell biztosítania Oroszország és Ukrajna számára egy politikai kiegyezés érdekében ahelyett, hogy tovább szítanák a feszültségeket.

Az ukrán válság gyökere a kínai elnök szerint az évek során felgyülemlett regionális feszültségekben keresendő, gyökeres megoldáshoz pedig az érintett felek jogos biztonsági aggályainak megválaszolására van szükség. Kína támogatja Európát, Oroszországot, az Egyesült Államokat és a NATO-t abban, hogy egyeztetések során szembenézzenek ezekkel a feszültségekkel, és megoldásokat találjanak rájuk egy Európa biztonságát szavatoló keretrendszer kialakítása érdekében.

Hszi helytelenítette a világgazdaság „fegyverként történő alkalmazását”, megerősítve ezzel Kína állásfoglalását a szankciók ellen. Az ilyen törekvések szerinte komoly válságot idézhetnek elő a világ pénzpiacain, illetve a kereskedelem, az energia, a technológia, az élelmiszer, az ipar és az ellátó lánc területein. „Sokan aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi helyzet semmissé teheti a nemzetközi gazdasági együttműködés terén évtizedek munkájával elért eredményeket” – fogalmazott. Kínának és az EU-nak ezért a helyzet ellenőrzés alatt tartására kell elkötelezniük magukat, és stabilan kell tartaniuk a világgazdaság rendszerét, szabályait és alapjait – szögezte le.

A kínai elnök emellett a még nagyobb humanitárius válság elkerülését jelölte ki célként, megemlítve, hogy Kína sürgősségi segélycsomagokat küldött Ukrajnába.

Hszi a kétoldalú kapcsolatokat értékelve hangsúlyozta: a kihívások ellenére is előrehaladást, a két fél közötti együttműködésben pedig újabb eredményeket értek el. Úgy fogalmazott: Kína és az Európai Unió kiterjedt közös érdekekkel rendelkezik, az együttműködésük pedig szilárd alapokon áll.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

(MTI)