Hogyan tolja Lukasenka Európára a migránsokat?

Hogyan tolja Lukasenka Európára a migránsokat?

Lett katona járőrözik az illegális migráció visszaszorítására a lett-fehérorosz határon emelt szögesdrótkerítés mellett Kraslavában 2021. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös videót tett közzé a BBC, amelyben a brit közszolgálati csatorna lépésről lépésre dokumentálta, hogyan jutnak el újabban a migránsok az Európai Unió területére az erbili, a dubai, az isztambuli és a damaszkuszi repülőtérről.

Mint ismert, Belaruszt már hónapok óta azzal vádolja a szomszédos Lettország, Litvánia és Lengyelország, hogy oly módon áll bosszút az uniós szankciókért, hogy turistavízumot kínál a migránsoknak, majd átsegíti őket a határon. A BBC munkatársai így az iraki, kurdisztáni Erbilbe utaztak, ahol megismerkedtek egy csoport szíriai kurddal, akik Kobaniból utaztak a kurdisztáni fővárosba, hogy onnan jussanak el Európába. Az egyik szír már itt elmondta, hogy eszébe sem jutott volna elhagyni Szíriát, ha a belarusz elnök, Aljakszandr Lukasenka nem ajánl fel számukra egy új, biztonságosabb útvonalat. Ez pedig egészen jó ajánlatnak tűnik, hiszen nyilvánvalóan kevesebb veszélyt tartogat, mint a Törökország felé történő átutazás, nem is beszélve a balkáni migráns-útvonal nehézségeiről.

Hogyan történik tehát a migránsok utaztatása?

A videóriport szerint Erbilben a migránsok utaztatásával ma már utazási ügynökségek foglalkoznak, ezek intézik a vízumot és a repülőjegyet a migránsoknak. Mindezek mellett szükség van egy meghívóra is, amit nyáron még elektronikus formában is elfogadtak, ma már pecsétes vízum kell az útlevélbe. Azonban ez nem jelent problémát, legfeljebb csak több időbe telik így a teljes folyamat. Miután így valaki eljut az erbili repülőtérre, gyakorlatilag egyenes út vezet számára a belarusz fővárosig. Mindez természetesen nem csak az Erbil-Minszk relációban történik, a BBC szerint ma ugyanígy el lehet jutni Belaruszba Damaszkuszból, Dubaiból és Isztambulból is. Irakban egyébként azért az erbili reptérről indulnak a  migránsok, mert az Iraqi Airways augusztusban az Európai Unió kérésére törölte a Minszkbe tartó közvetlen járatait.

A minszki reptérről aztán a Szputnyik Hotel várja a közel-keleti „turistákat”, amely üzleti útra és családi nyaralásra ideális szállásként hirdeti magát. Persze olyanok is vannak, akiknek nincs pénze szállásra, ők ezért a közeli aluljárókban alszanak. Itt lépnek közbe az embercsempészek, akik már a belarusz fővárosban felajánlják a szolgálatukat a migránsoknak, hogy átviszik őket a lett, litván vagy a lengyel határon.

Persze Belarusz nyugati határszakaszain egyáltalán nem könnyű átjutni, köszönhetően annak, hogy a szomszédos országok egyre nagyobb rendőri és katonai erőket vonultatnak fel itt, hogy megállítsák a migránsokat. Így már most tele vannak azok a befogadó központok, ahol az illegális határsértőket tartják fogva. De a riportból az is kiderül, mi vár azokra a migránsokra, akiket a lettek, litvánok vagy a lengyelek visszadobnak a belarusz hatóságoknak. Őket csak rövid időre tartóztatják fel a belarusz határőrök, szelfit készítenek a migránsokkal, majd útjukra is bocsátják őket, természetesen nyugat felé. Másoknak viszont nem csak hogy a határon sikerül átjutniuk, hanem még Németországig is eljutnak, köszönhetően az embercsempészeknek. Így mostanra az északi migrációs útvonal is ugyanúgy működik mint a balkáni – igaz, itt állami segítséggel történik a migránsok Európába utaztatása.