Holland bocsánatkérés a holokauszt bűneiért

Holland bocsánatkérés a holokauszt bűneiért

Mark Rutte (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi bejelentést tett vasárnap délután Mark Rutte kormányfő, aki egyébként hazájában közel száz év után lett az első liberális miniszterelnök még 2010-ben. Igaz, ezt követően is tíz évet kellett várni a mostani nyilatkozatra, amit az évfordulós holokausztmegemlékezésen adott Amszterdamban, hetvenöt évvel Auschwitz felszabadítása után.

Nem mintha eddig a holokauszt bűneit igyekeztek volna kisebbíteni a holland hivatalosságok, vagy épp elzárkóztak volna mindennemű bocsánatkéréstől. Húsz évvel ezelőtt megtették például a zsidóktól, cigányoktól illetve a korábban holland gyarmat Indonézia lakóitól, méghozzá a II. világháború alatt tőlük eltulajdonított javak miatt. Fel is ajánlottak 680 millió holland forintnyi kárpótlást a károsultaknak. A miniszterelnök akkor Wim Kok volt, ő ismerte be: a világháború utáni kormány gátolta a lefoglalt javak visszaszolgáltatását.

A világháború bűneivel való szembenállást igyekeztek érzékeltetni Anna Frank naplójával, az arra való büszkeséggel is. Az 1945. februárjában, a bergen-belseni koncentrációs táborban elhunyt kislány évekig vezetett naplót, mialatt Hollandiában rejtőzött családjával. De hiába segített két éven át Miep Gies, Viktor Kugler, Johannes Kleiman és Elli Voskuijl, a Frank családot, illetve a többi bujkálót (Van Pelséket, valamint Fritz Pfeffer fogorvost) végül elárulták, őket különböző táborokba hurcolták, és szinte mind odavesztek.

A hollandok bűnrészességére viszont utóbb többen felhívták a figyelmet. Jan Herman Brinks holland történész például 2000-ben írt arról, hogy Bernhard koronaherceg valójában igen gyakran fordult meg a háború előtt Adolf Hitler, valamint más náci vezetők társaságában. A holland politikai elit pedig valójában nem is ellenezte annyira a náci megszállást, sőt, Brinks szerint előzőleg még egy kisebb koncentrációs tábort is tervbe vettek.

A holland zsidóság üldözéséről írt Kis különbségek című könyvében Evelien Gans, míg Ad van Liempt újságíró-történész olyan bűnbandáról számolt be, amelyik pénzért cserébe rejtőző zsidókat adott fel. A Fejpénz című kötet arra jutott, nyolc-kilencezer zsidó veszett így oda. A zsidóüldöző csoportot Wim Henneicke vezette, ezért azt Henneicke-osztagként is nevezték a nácik.

Elsüllyesztett emlékezet | Magyar Hang

Az aktuális politikai és kulturális környezetben – szigorúan az eddig megvalósult szobrokhoz és térrendezéshez képest – üdítő kivételnek tűnik a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye.

A hollandoknak egyébként sem könnyű mostanság, más bűnösségük épp tavaly kapott nagy nyilvánosságot. A hágai legfelsőbb bíróság kimondta ugyanis, hogy a holland állam is felelős az 1995-ös srebrenicai mészárlásért, nagyjából háromszáz boszniai muzulmán legyilkolásáért. Az áldozatokat még a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról hurcolták el. Ők tudhatták, hogy ha átadják a muzulmánokat a szerbeknek, azzal rendkívül súlyos kockázatnak teszik ki őket. Hollandia bűnrészességét tíz százalékban állapították meg – a mészárlásban összesen mintegy kilencezer bosnyák fiú, férfi és öregember vesztette életét.

Mark Rutte ezúttal viszont nemcsak az eltulajdonított javak miatt kért bocsánatot, de azért is, hogy a holland hatóságok nem tettek többet a százezer feletti zsidó lakosság deportálásának és lemészárlásának megakadályozása érdekében. A miniszterelnök emellett méltatta azon ellenállókat, akik segítettek a zsidóknak elrejtőzni, illetve akik szabotálták a deportálásokat. De szavai szerint mindez nem volt elég: „Túl kevés védelem. Túl kevés segítség. Túl kevés helyzetfelismerés.” A miniszterelnök azt mondta, az utolsó túlélők jelenlétében kíván bocsánatot kérni a kormány nevében az akkori holland hivatalosságok tevékenységéért.

Zoni Weisz holokauszttúlélő úgy nyilatkozott a NOS holland közcsatornának: megindító volt hallani Rutte nyilatkozatát. Az viszont szégyenletes szerinte, hogy 75 évet kellett várni erre a nyilatkozatra.

Ahogy a New York Times felidézte, a 140 ezer hollandiai zsidóból mindössze 38 ezren élték túl a világháborút. A holland nemzeti vasúttársaság tavaly jelentette be, hogy kárpótlást fog fizetni, miután a világháború alatt zsidó, roma és szinti embereket szállítottak különböző holland táborokba. Innen aztán számukra egyenes út vezetett a náci haláltáborokba. A vasúttársaság egyébként már 2005-ben bocsánatot kért a világháború alatti szerepéért.