Honvédelmi tárca: a magyar katonák Irakban maradnak

Honvédelmi tárca: a magyar katonák Irakban maradnak

Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát gyászolók amerikai zászlót tépnek darabokra (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar katonák – a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat – közölte a Honvédelmi Minisztérium a távirati irodával.

Robbanhat a Közel-Kelet az iráni tábornok megölésével? | Magyar Hang

Felszólította az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége, hogy azonnal hagyják el Irakot - számolt be az AFP, miután Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölését követően Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője közölte, kemény válaszlépés várható Teherán részéről. - Könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra.

A tárca ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy egy szombaton nyilvánosságra került hír szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket az Egyesült Államok és Irán közötti növekvő politikai feszültség miatt.  

Vasárnap egyébként a bagdadi parlament – a síita képviselők támogatásával – nem kötelező érvényű határozatot fogadott el arról, hogy valamennyi külföldi katonának távoznia kell az országból. A határozat felszólítja Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfőt, hogy vonja vissza az amerikai katonák behívására és ott tartózkodására vonatkozó kormányzati döntést. Irak azt követően kérte az Egyesült Államok katonai segítségét, hogy 2014-ben az ország mintegy kétharmadát elfoglalták az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet terroristái.

A bagdadi hírre reagálva az amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg Irakot. Donald Trump az elnöki külön gépen, Floridából Washingtonba visszautazóban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy több milliárd dolláros számlát nyújt be az arab országnak, ha az amerikai katonákat a vasárnap elfogadott parlamenti határozat értelmében kötelezik az ország elhagyására.

Iránt pedig csapássorozattal fenyegette meg a Twitteren, ha a tábornok meggyilkolásáért bosszúból támadásokat indítanának amerikaiak vagy amerikai érdekeltségek ellen. A blogján az amerikai elnök az 1979-es amerikai-iráni válságot említette, ekkor Teherán 52 amerikai túszt ejtett. Az USA erre válaszul 52 iráni célpontot bombázott.

A drónnal kezdődött

Az ügy előzménye, hogy egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. Azóta többek között közleményben jelentette be az iráni vezetés, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták.

Irán felmondja az atomalkut | Magyar Hang

Közleményben jelentette be az iráni vezetés, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták - írja a BBC cikkére hivatkozva a 444.hu. A bejelentésre azután került sor, hogy a kormány tanácskozott Teheránban.

Az MTI arról is beszámolt, hogy bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat az iráni állami televíziónak adott hétfői interjújában Iszmáil Gáni, aki a múlt héten az amerikaiak által meggyilkolt Kászim Szulejmáni tábornok után került az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének élére. Mind mondta, Isten segítségével tovább mennek a mártír Szulejmáni tábornok által megkezdett úton, ugyanazzal az elszántsággal, mint korábban.

Katonai válaszcsapásról beszélnek Iránban - Ferenc pápa is megszólalt | Magyar Hang

A nemzetközi feszültség enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében, miután pénteken egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. - A háború csak halált és pusztítást hoz - mondta a katolikus egyházfő. Egyúttal minden féltől azt kérte, hagyja nyitva az ajtót a párbeszéd előtt, tanúsítson önfegyelmet és kerülje az ellenségeskedést.

Irak vs. Irán?

Zeinab Szulejmáni, a meggyilkolt tábornok lánya pedig azt mondta, Donald Trump ördögi terve, hogy egymás ellen fordítsa az irakiakat és az irániakat, kudarcot vallott. Ezzel kapcsolatban méltatta az iraki parlament vasárnapi határozatát.

Katonai válaszcsapásról beszélnek Iránban - Ferenc pápa is megszólalt | Magyar Hang

A nemzetközi feszültség enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben elmondott beszédében, miután pénteken egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. - A háború csak halált és pusztítást hoz - mondta a katolikus egyházfő. Egyúttal minden féltől azt kérte, hagyja nyitva az ajtót a párbeszéd előtt, tanúsítson önfegyelmet és kerülje az ellenségeskedést.

Erdogan és Roháni: együttes fellépés?

Szombaton közös válasz kidolgozására hívta fel Haszan Róháni iráni elnök Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

„Együttesen kell reagálnunk az észszerűtlen lépésekre, a hallgatás az agresszor tetteire csak bátrabbá teszi őt”

– fogalmazott. Az MTI beszámolója szerint az elnök azt mondta, az elhunyt egyedülálló szerepet játszott a terroristákkal szembeni harcban a térségben.

A magyar tárca hangsúlyozta, minisztérium és a Magyar Honvédség illetékes szakemberei folyamatosan, kiemelt figyelemmel kísérik és elemzik az Irakban kialakult helyzetet, amelynek során elsődleges szempont a magyar katonák biztonságának garantálása.

Mint írták, Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához. A kiképzés felfüggesztésére vonatkozó NATO döntés egy megelőző, a biztonságot növelő intézkedés, amely egyelőre nem jelenti a kiképzés befejezését. A tárca közölte, a magyar katonák Irakban nem csak a kiképzési támogatási feladatokat látják el, ezért a NATO döntése csak ideiglenesen, részben érinti a magyar kontingens feladatellátását.