Horvát belügyminiszter: A legfontosabb a maszkhordás és a tömegrendezvények kerülése

Horvát belügyminiszter: A legfontosabb a maszkhordás és a tömegrendezvények kerülése

Koronavírus gyorsvizsgálatot végző utcai állomás Zágrábban 2020. november 23-án, miután a horvát főváros hatóságai a lakosság tömeges és ingyenes tesztelése mellett döntöttek (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorúbban fogják ellenőrizni a járványügyi szabályokat Horvátországban – jelentette be Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője hétfőn Zágrábban az MTI szerint.

– Ragaszkodni fogunk a jelenlegi járványügyi intézkedések szigorúbb betartatásához – mondta a tárcavezető, hozzátéve: újabb korlátozásokat nem terveznek bevezetni. Úgy vélte: azok az országok, amelyek védettségi igazoláshoz kötötték a szolgáltatások elérését, nincsenek jobb helyzetben a fertőzöttség terén, mint Horvátország. Bár beismerte, hogy a Covid-igazolványok bevezetése felgyorsította az oltási kampányt. – Ami a legfontosabb, hogy hordjuk a maszkot, tartsuk be a távolságtartás szabályait, és kerüljük a tömeges rendezvényeket, amelyeken nem tudjuk, (fertőzöttség szempontjából) kikkel vagyunk egy társaságban – húzta alá.

Az újonnan megfertőződtek száma csak valamivel kevesebb idén, mint 2020 ugyanezen időszakában, de sokkal többen szorulnak kórházi kezelésre, és a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma is közel kétszerese a tavalyinak. Járványügyi szakemberek szerint ez annak az következménye, hogy a delta variáns sokkal gyorsabban terjed, és alacsony az átoltottság az országban.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 887 251-en kaptak védőoltást – a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka –, közülük 1 774 513-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 680 új fertőzést azonosítottak, a kétszeresét a múlt hetinek. A vírus okozta Covid-19 betegségben 22-en haltak meg. Kórházban 1159 beteget ápolnak, közülük 143-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 707 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a pozitív tesztek aránya 33 százalékos volt. A Covid-19 betegség szövődményei miatt 11 beteg halt meg, április óta a legtöbb. A koronavírusos betegek közül 493-an vannak kórházban, 127-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 182 944-en kaptak védőoltást, közülük 1 111 824-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. Bár mindkét országban kevesebb tesztet végeztek el a hét végén, mint a hétköznapokban, a pozitív tesztek magas aránya jól mutatja, hogy a járvány nem csillapodott.

Érdekesség, hogy míg a horvátoknál hangsúlyozzák a tömegrendezvények kerülését, hazánkban mind a kormánypártok, mind az ellenzék nagy létszámú rendezvényeket tartottak a hétvégén október 23-a alkalmából, amelyeken a maszkviselés nem volt kötelező.