Horvátországban a diákok már magukat tesztelhetik

Horvátországban a diákok már magukat tesztelhetik

Koronavírus teszt (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött hétfőn az általános és középiskolás diákok öntesztelése Horvátországban – jelentette be Radovan Fuchs oktatási miniszter. A tanulóknak hetente egyszer ajánlatos elvégezniük a tesztet, ami ugyan nem kötelező, de ha elutasítják, nem kerülhetik el a karantént. Ugyanis, ha valaki megfertőződik az osztályban, az elkülönítés alól csakis azok kapnak felmentést, akik átestek a fertőzésen, felvettek két oltást, illetve rendszeresen tesztelnek. A tárca célja, hogy biztosítsa a jelenléti oktatást, és minél kevesebb iskolának legyen szükséges átállnia távoktatásra.

– Amennyiben a jelenlegi program, amely a karantén-kötelezettség elkerülését célozta meg, jól halad, lépéseket teszünk a kötelező maszkviselés feloldására is az iskolákban – hangsúlyozta a miniszter.

Egyelőre nincs adat arról, hogy a szülők hány százaléka utasította el a részvételt a programban.

Az elmúlt 24 órában 1061 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 64-en hunytak el. Kórházban 2097 beteget ápolnak, közülük 146-an szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 301 799-en kaptak védőoltást, közülük 2 219 165-en már a második adagot is beadatták maguknak.

(MTI)

Címkék: Horvátország, teszt