Horvátországban veszélyesek a tömeges meccsnézések (nálunk nem azok)

Horvátországban veszélyesek a tömeges meccsnézések (nálunk nem azok)

A szentpétervári szurkolói zóna (fotó: Claudio Villa/FIFA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ne szervezzenek tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos! - figyelmeztetett Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombaton, utalva arra, hogy megkezdődött a foci-Eb, és nagyok az elvárások a horvát válogatottal szemben.

A tárcavezető emlékeztetett: továbbra is legfeljebb száz főig lehet látogatni nyilvános rendezvényeket, a vendéglátóhelyek teraszaraira pedig külön szabályozások vonatkoznak. A kávézókban és bárokban tilos a beltéri kiszolgálás, ugyanakkor a válságstáb meghosszabbította a nyitva tartás idejét, a korábbi 23 óra helyett éjfélig.

Szombattól már védettségi igazolással is lehet látogatni a sport- és kulturális rendezvényeket. A koncertek és különböző rendezvények szervezői eldönthetik, kérnek-e a látogatóktól védettségi igazolást, mert amennyiben nem, kötelező lesz betartani a szigorú járványügyi intézkedéseket, úgymint a maszk hordása, a távolságtartás betartása és a létszámkorlátozás, vagyis egyetlen vendég tartózkodhat csak négy négyzetméteren - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 125 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 504-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében kilencen haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8132-re emelkedett. Kórházban jelenleg 408 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 401 647-en kaptak védőoltást, közülük 685 510-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 126 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4718-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 138-an vannak kórházban, 44-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 753 732-en kaptak, közülük 537 625-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 43,6, illetve 31,1 százaléka. (MTI)