Horvátországi fertőzések: A németek utazási figyelmeztetést adtak ki, az angolok karantént hirdettek

Horvátországi fertőzések: A németek utazási figyelmeztetést adtak ki, az angolok karantént hirdettek

Koronavírus – Horvátország: fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt utazási figyelmeztetést adott ki a német külügyminisztérium csütörtökön a horvátországi Sibenik-Knin és a szomszédos Split-Dalmácia megyére. Ez azután történt, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) a járványügyi szempontból kockázatos térségek közé sorolta a számos Adria-parti nyaralóhelyet és több száz szigetet is magában foglaló régiót.

Az MTI tudósítása szerint a döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi hét napon regisztrált horvátországi koronavírus-fertőzések száma meghaladta a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez az a határérték, amely felett a német szabályok szerint belföldi közigazgatási egység esetén pótlólagos járványlassító intézkedéseket kell tenni, külföldi térség esetén pedig utazási figyelmeztetést kell kiadni, és kötelezni kell az onnan hazatérőket, hogy haladéktalanul végeztessenek tesztet az új típusú koronavírusra (SARS-Cov-2), és házi karanténban várják be az eredményt.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség frankfurti képviseletének vezetője, Romeo Draghicchio szerint igen súlyos következményekkel járhat, ha a német külügyminisztérium még több megyére ad ki utazási figyelmeztetést. A turizmus a horvát hazai össztermék (GDP) nagyjából 20 százalékát teszi, és rengeteg a német vendég. A legutóbbi adatok szerint nagyjából 180 ezer német nyaral Horvátországban. Többségük az Isztria-félszigeten és Rijeka térségében, ahol alig néhány aktív koronavírus-fertőzést tartanak számon – hangsúlyozta a képviseletvezető.

A BBC arról ad hírt, hogy azoknak az Egyesült Királyságba visszatérő turistáknak, akik a helyi idő szerint szombat hajnali 4 óra után érkeznek, kéthetes önkéntes karantént kell vállalniuk. Horvátország tehát – mint a közelmúltban például Spanyolország, Franciaország, Luxemburg, Belgium, Málta – lekerült a biztonságosnak ítélt országok listájáról.

Úgy tűnik, okkal aggódik a német és a brit kormány, Horvátországban immár a második egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma. Az ottani válságstáb csütörtöki közleménye szerint az elmúlt 24 órában 255-el nőtt, és elérte a 7329-et a fertőzöttek száma. Szerdán még 219 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történ új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 168 maradt.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők. Vili Beros egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén elmondta: az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, mert a vírus főleg a fiatalok körében terjed, akiknek enyhék a tüneteik. Hozzátette: ahhoz képest, mennyi turista érkezett az országba, a fertőzöttek száma nem is olyan nagy.

Eközben a szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 43-al 2536-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 3-án regisztráltak ilyen mértékű fertőzést az országban. Új halálesetet nem történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. Szlovéniában tizedik napja emelkedik az új fertőzöttek száma, a csütörtöki adat rekordmértékűnek számít a második hullámban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjed.

A kormány bármikor dönthet arról, hogy „vörös listára” helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára. Azoknak a szlovén állampolgároknak, akik jelenleg Horvátországban tartózkodnak, vasárnap éjfélig haza kell térniük. Azoknak, akik péntektől utaznak a szomszédos országba, kötelezővé teszik a házi elkülönítést.

Az elmúlt egy hétben Olaszország és Ausztria is szigorított Horvátországgal szemben. Idehaza a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arra figyelmeztetett, hogy szeptember elseje után külföldi nyaralást – különösen délre – ne szervezzen már senki sem.