Hosszan tárgyalt egymással az amerikai és az orosz külügyminiszter

Hosszan tárgyalt egymással az amerikai és az orosz külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2021. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok és Oroszország stabil és kiszámítható kapcsolatai nemcsak kettejük, de az egész világ érdekét szolgálná – jelentette ki szerdán este Antony Blinken amerikai külügyminiszter Reykjavíkban első, 1 óra 45 perces négyszemközti találkozóján orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval.

„Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is” – fogalmazott Blinken. Úgy véljük, ha az Egyesült Államok és Oroszország vezetői az összefogás szellemében együtt tudnak működni, úgy népeink és a világ is nagyobb biztonságban lesz. Mi erre törekszünk – hangsúlyozta.

Ugyanakkor nem titok, hogy köztünk ellentétek is vannak. És ami ezeket a nézeteltéréseket illeti, Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már tudtára adta, hogy amennyiben Oroszország agresszívan viselkedik ellenünk, partnereink, illetve szövetségeseink ellen, úgy arra válaszolni fogunk – mondta. Hozzátette, hogy Biden elnök „szóval és tettel már bebizonyította ezt”, de nem a feszültség elmérgesítése végett, hanem Washington nemzeti érdekeinek védelmében.

Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok eltekintett attól, hogy szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kivitelezőjét és a kivitelező konzorcium vezérigazgatóját. Hozzátette, hogy országa továbbra is ellenzi a Balti-tenger fenekére fektetett vezetékrendszer elkészültét, amelyen keresztül az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével szállítják Németországba.

Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. – A mi álláspontunk nagyon egyszerű: hajlandóak vagyunk kivétel nélkül mindent megvitatni azzal, hogy a párbeszéd őszinte, tényszerű és persze kölcsönös tiszteleten alapul.

Lavrov az 1 óra 45 perc hosszú találkozót követően konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Úgy fogalmazott, egyetértés volt abban, hogy „meg kell oldani a Moszkva és Washington között az utóbbi években kialakult egészségtelen helyzetet”. Hozzátette, hogy meglátása szerint Blinken hajlandóságot mutatott a bilaterális viszony rendezésére.

Az orosz tárcavezető egyben reményét fejezte ki, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megoldást tudnak találni a kapcsolatok javítására. Ugyanakkor Lavrov nem felelt az esetleges csúcstalálkozót firtató újságírói kérdésekre.

„Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is” - fogalmazott Blinken.

Kiemelte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok érdekei sok területen egybeesnek, és ezért az amerikai kormány az együttműködés javítására fog törekedni a többi között a koronavírus elleni küzdelem, a klímavédelem, Irán és Észak-Korea nukleáris programja, valamint az afganisztáni rendezés ügyében.

Lavrov és Blinken az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

(MTI)