Hosszú hallgatás után megszólalt Bolsonaro a választási vereségről

Hosszú hallgatás után megszólalt Bolsonaro a választási vereségről

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök sajtóértekezleten vesz részt a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfővel tartott televíziós vitát követően Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartották. (Fotó: MTI/AP/Bruna Prado)

Fotó: Bruna Prado

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden először szólalt meg a vasárnapi elnökválasztás óta a még hivatalban lévő brazil elnök. Jair Bolsonaro vasárnap szoros küzdelemben alulmaradt baloldali riválisával, Luiz Inácio Lula da Silvával szemben, de a vereséget nem ismerte el. Emiatt sokan attól tartottak, hogy nem fog együttműködni a hatalom átadásában, miközben hívei országszerte blokádokkal, autógumik égetésével tiltakoztak az eredmény ellen.

Mostanra azonban megtörte a csendet, és rövid beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik rá adták a voksukat. Bár nem ismerte el a vereséget, de nem is vitatta az elnökválasztás eredményét. Ugyanakkor nem volt hajlandó kiejteni a száján győztes riválisa, Lula nevét, igaz azt megerősítette, hogy mindig is az alkotmány keretein belül maradt, és azt tiszteletben tartja.

A leköszönő elnök rövid nyilatkozata után a vezérkari főnöke azt mondta, megkezdődik a hatalomátadás folyamata – adja hírül a BBC.

Bolsonaro lett az első hivatalban lévő elnök a brazil történelemben, akinek nem sikerült újraválasztatnia magát. Lula 2023. január 1-jén veszi át a hatalmat.