Hszi Csin-ping barátságos hangot ütött meg

Hszi Csin-ping barátságos hangot ütött meg

Hszi Csin-ping kínai elnök fényképei a Kínai Kommunista Párt Múzeumában 2021. június 25-én Pekingben. (Fotó: REUTERS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ-közgyűlésen felszólaló Hszi Csin-ping kínai elnök már-már meglepő udvariassággal és szívélyességgel szólt az egybegyűlt állami vezetőkhöz (videón keresztül), írja a HVG. Kérdés, hogy ez az új stílus változást jelez-e Kína nemzetközi kommunikációjában.

Többek között azt mondta, hogy „Az államok között elkerülhetetlenül fellépő különbségeket és problémákat a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló párbeszéddel és együttműködéssel kell megoldani”. Elmondta, hogy Kínának csakis békés szándékai vannak, és nem lép fel fenyegetően senkivel szemben, világuralomra meg aztán tényleg nem tör.

E békés szándék jeleként Kína kétmilliárd adag koronavírus-oltást ajánl fel a harmadik világ számára. Arról nem beszélt, hogy itt melyik kínai oltásról van szó. Bár a kínai vakcinák hatásosága elmarad a nyugati oltásoktól, a világos sok milliárd ember él, akik számára ez is jobb lenne, mint a semmi.

A cukioffenzívából nem maradhatott ki a klímaváltozás sem. Kína segíteni fog a fejlődő országoknak, hogy modernebb ipari megoldásokra térjenek át, és csökkenthessék széndioxid-emissziójukat. 2060-ra klímasemlegességet vállalt, és megígérte, hogy több szénerőművet nem építenek külföldön.

Címkék: Kína, ENSZ, Hszi Csin-ping