Hszi Csin-ping beszédével megkezdődött a Kínai Kommunista Párt kongresszusa

Hszi Csin-ping beszédével megkezdődött a Kínai Kommunista Párt kongresszusa

Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap megkezdődött a Kínai Kommunista Párt (KKP) 20. kongresszusa, amelyen elsőként Hszi Csin-ping pártfőtitkár, államfő mondott beszédet. Az egyhetes ülésre mintegy 2300 küldött érkezett Pekingbe – adja hírül az MTI.

A fórum dönt a párt központi bizottságának új összetételéről, és várhatóan módosítanak a pártszabályon is.

Ezt követően, október 22-én tartja első ülését az új összetételű központi bizottság, amelyen megválasztják a főtitkárt, valamint határoznak a politikai bizottság és annak szűkebb körű, állandó bizottságának összetételéről is.

Az esemény egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen személyi változások történnek a Kommunista Párt vezetői összetételében, de nagy meglepetés nem várható. Az egyhetes esemény végén valószínűleg megszavazzák majd, hogy Hszi vezesse tovább az állampártot, annak ellenére, hogy a kongresszust rég nem látott tüntetések előzték meg Pekingben, ahol a pártfőtitkár/elnök és a koronavírussal szembeni zéró tolerancia politikája ellen tiltakoztak.

Mindezeken felül elemzők azt várják, hogy az esemény után akár változhat a zéró-Covid politika is, amely a kínai gazdaságot nagyon komolyan visszaveti.