Hűlt helye van az orosz zászlónak a herszoni közigazgatási központon

Hűlt helye van az orosz zászlónak a herszoni közigazgatási központon

Civileket menekítenek ki Herszonból 2022. október 23-án (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltűnt az orosz zászló a herszoni közigazgatási központ tetejéről, számolt be róla a The Guardian. Az ukránok néhány napja foglalták vissza a hivatalt. Az orosz invázió ellen védekezők szerint az oroszok időközben áthelyezték helyi főhadiszállásukat a Dnyeper folyón is túlra, a Herszon bal partjára.

Eközben a kijevi kormányzó szerint a régióban mindenki számára helyreállt a korábban szünetelő áramszolgáltatás. Olekszij Kuleba ugyanakkor hozzátette, hogy csütörtökön megkezdődtek a stabilizációs leállások, amelyek azért szükségesek, hogy csökkentsék a hálózatok terhelését, és elkerüljék a további súlyos következményeket. A főváros környékén a hétfői orosz légitámadások miatt maradtak több tízezren áram nélkül.

Az oroszok közben arról számoltak be, hogy átvették az irányítást a zapirozzsjai atomerőmű felett. Szerintük az orosz erők megkezdték az erőmű integrálását az orosz Rosznyergoatom fennhatósága alá. Az erőmű mostanra az összes rendelkezésre álló üzemanyag-tartalékot elhasználta. A hírről a Guardian nyomán a Telex számolt be. Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes szerint vizsgálják egy biztonsági övezet létrehozását az erőmű körül.

Az ukrán Enerhoatom néhány napja közölte, hogy a létesítményben maradt 6700 ukrán munkavállaló közül csupán százzal írt alá új szerződést a Roszatom. Mindezt úgy, hogy a háború előtt még tizenegyezren dolgoztak a helyszínen. Az ukránok szerint az oroszok a biztonsági előírásokat semmibe véve egy ismeretlen építményt hoztak létre a hét kiégett fűtőelem-tároló egyikénél.