Hűségesküt kell tenniük a Wagner zsoldosainak

Hűségesküt kell tenniük a Wagner zsoldosainak

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hűségesküt kell tenniük az orosz állam felé a Wagner harcosainak – erről írt alá egy azonnal hatályba lépő rendeletet Vlagyimir Putyin. A Guardian beszámolója szerint a Kreml honlapján közzétett rendelet arra kötelez mindenkit, aki a hadsereg nevében végez munkát, vagy támogatja a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai akciót, hogy hivatalos esküt tegyen Oroszországnak. A szövegben szerepel egy olyan sor, amely alapján az esküt tevők megígérik, hogy szigorúan követik a parancsnokok és a felsőbb vezetők parancsait.

Vlagyimir Putyin szerint a kötelező eskütétel bevezetése egyértelmű lépés a Wagner és más katonai magánvállalatok szigorúbb állalmi ellenőrzés alá vonása érdekében.

A Wagner eddigi vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdán este halt meg, mikor a gépe lezuhant Moszkvától északra. Egyes feltételezések szerint a gépet légvédelmi rakéták találhatták el. Vlagyimir Putyin pénteken szólalt meg először ezzel kapcsolatban, részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, és Prigozsint „tehetséges üzletembernek” nevezte. Arról is beszélt, nyomozók fogják kivizsgálni, mi történt, de ez időbe fog telni. Anton Bendarzsevszkij biztonságpolitikai szakértő úgy kommentálta a Magyar Hangnak Prigozsin halálát: „Sokan, köztük én magam sem számítottam arra, hogy ez ilyen demonstratívan, ennyire hamar fog megtörténni”.