Húsz év után lehetne ismét magyar polgármestere Marosvásárhelynek

Húsz év után lehetne ismét magyar polgármestere Marosvásárhelynek

Városháza Marosvásárhelyen (Fotó: commons.wikimedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Független jelöltként mérkőzik meg a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért a nyári önkormányzati választásokon Soós Zoltán, akit korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelölt a tisztségre – jelentette be csütörtökön Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.

„Azért döntöttünk így, mert az a célunk, hogy Soós Zoltán nyerjen, és ehhez minél szélesebb körű támogatásra van szükség a politikai erők, a civil szervezetek és nem utolsósorban a szavazók részéről” – közölte a politikus, miután a párt fórumainak döntését.

A Maros Megyei Múzeum igazgatói tisztségét betöltő Soós Zoltán 2016-ban az RMDSZ jelöltjeként vett részt a marosvásárhelyi polgármester-választáson, és mintegy 6 százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint a tisztséget függetlenként megnyerő Dorin Florea. Akkor Soós előválasztáson nyerte el a magyar jelölti tisztséget, amelyen az RMDSZ-szel szemben kritikus magyar pártok és civil szervezetek jelöltjei is megméretkeztek.

Az RMDSZ különben már szeptemberben bejelentette: ismét Soós Zoltánt indítja a választási versenyben, ezúttal azonban nem szervezett előválasztást a jelölt kiválasztására. A demokratikus belső megmérettetés elmulasztása miatt mind a szövetség egyes képviselői, mind pedig a magyar pártok képviselői élesen bírálták az RMDSZ Maros megyei szervezetét.

Január közepén Soós Zoltán bejelentette, hogy függetlenként indulna. Ekkor a választásokra független polgármesterjelöltként készülő Hermann Mark Christian is bejelentette: visszalép Soós javára, ha függetlenkén indul, és az ő programjának egyes pontjait is felvállalja.

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta négyszer újraválasztott Dorin Florea személyében.