Huszonhét millió dollár kártérítést fizet Minneapolis George Floyd családjának

Huszonhét millió dollár kártérítést fizet Minneapolis George Floyd családjának

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt – több mint 8 milliárd forintot – fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért az afro-amerikai férfi 2020 május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

Az eset, illetve az arról az internetre kikerülő videó hatalmas felzúdulást keltett, majd nagyon heves tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város.

– Ez minden idők legnagyobb kártérítési összege, amit egy fekete ember jogtalan halála miatt valaha kifizettek; egyúttal azt az üzenetet küldi mindenkinek, hogy a fekete életek igenis számítanak és a feketék elleni rendőri erőszaknak véget kell vetni – idézte a szavazást követően Floyd családjának ügyvédjét, Ben Crumpot a BBC.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé – emlékeztet hírében az MTI.