Huszonöt perc alatt 122 bombát dobott Gázára az izraeli légierő

Huszonöt perc alatt 122 bombát dobott Gázára az izraeli légierő

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Times of Israel beszámolója szerint egy kedden este 10 órakkor kezdőd légicsapás-sorozatban az izraeli légierő gépei 25 perc leforgása alatt 122 bombát dobtak le az iszlamista Hamász uralta Gázai övezetre. Az akció a terrorszervezetként számon tartott Hamász alagútrendszerét célozta – idézték az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét, Hidai Zilbermant.

Az al-Dzsazíra tudósítása szerint a légicsapások szerda reggel is folytatódtak, az egyikről a Twitterre is felkerült egy videó. A palesztin Wafa hírügynökség jelentése szerint a szerda reggeli csapásban legkevesebb 3 palesztin meghalt, további 3 megsérült. Később azt is jelentették, hogy egy negyedik személy is meghalt: Juszef Abu Huszein rádiós újságíróként dolgozott az al-Aksza Hangja nevű adónál.

Az AFP tudósítója szerint ezzel párhuzamban az égen feltűnő fények tanulsága szerint az izraeli légvédelem több, a palesztin szélsőségesek által kilőtt rakétát is semlegesített még a levegőben. A Hamász közlése szerint katonai repülőtereket vettek zárótűz alá Izrael középső részén. Helyszíni beszámolók szerint a palesztik rakétaözön mintegy három órán át tartott.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres és a világszervezet humanitárius ügyekért felelős vezetője, Mark Lowcock segítségnyújtásra szólította a nemzetközi közösséget. „Szükséges, hogy nyitva legyen a bejárat Gázába, hogy a legalapvetőbb áruk, és a kritikus infrastruktúrát működtető üzemanyag, valamint a koronavírus kezeléséhez szükséges orvosi eszközök bejuthassanak a területre” – írta Lowcock. Az ENSZ szerint mintegy 72 ezer embernek kellett elhanyia az otthonát a Gázai övezetben a légicsapások miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő korábban többször jelezte, a légitámadások addig tartanak, amíg a Hamász infrastruktúráját teljesen nem sikerül megsemmisíteni. A gázai övezet a világ legsűrűbben lakott területe, és az izraeli vádak szerint a civil áldozatok oka, hogy a Hamász milicistái a polgári lakosság mögé bújva, az embereket, gyerekeket „élő pajzsként” használva rejtőzködnek el a tömegben. Kedden többek között Joe Biden is tűzszünet megkötésére szólított, ám úgy tűnik, ettől még messze állnak a felek.

A feszültség április közepén újult ki Izrael és a Hamász között, ezúttal azért, mert zsidó telepesek Jeruzsálem keleti részén ki akartak költöztetni palesztin családokat otthonaikból, akik tiltakoztak ez ellen. Szintén fokozta a feszültséget, hogy izraeli rendőrök intézkedtek az al-Aksza mecsetnél, amit kordonnal zárták le az iszlám böjti hónap, a ramadán első napján oda imádkozni igyekvő muszlimok elől, a palesztinok ezért emiatt is tiltakoztak.

A Gázai övezetet a 2006-os választások óta uraló Hamász tíz napja kezdte rakétákkal támadni Izraelt, ez váltotta ki az izraeli ellencsapásokat. Azóta a Hamász lassan háromezer rakétát lőtt ki, de túlnyomó többségüket az izraeli légvédelem elfogta. Izrael harci repülőgépekkel és tüzérséggel több száz célpontot támadott a Gázai övezetben, ahol mintegy kétmillió palesztin él.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a Hamász több mint 120, míg az Iszlám Dzsihád 25 tagjával végeztek. Palesztin közlés szerint több mint 60 gyerek is az áldozatok között van, míg a sebesültek száma már átlépte az 1400-at. Szintén izraeli tájékoztatás szerint a palesztinok rakétatámadásaiban 12 izraeli hunyt el, köztük két gyerek.