„Hűvös” csúcs Helsinkiben

„Hűvös” csúcs Helsinkiben

A Putyin–Trump csúcsot váró üzenet Helsinkiben 2018. július 16-án (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pesszimista várakozások előzik meg Donald Trump és Vlagyimir Putyin első teljes értékűnek nevezhető csúcstalálkozóját. Ha áttörésre nem is lehet számítani, a jelenlegi bizalmatlanságtól övezett fagyos nemzetközi helyzetben maga a július 16-án Helsinkiben sorra kerülő tárgyalások ténye is eleve eredményként értékelhető

Az orosz–amerikai kapcsolatok a Szovjetunió felbomlása óta soha nem voltak olyan rosszak, mint most. A két ország közötti párbeszéd a szíriai katonai kontingensek egyeztetésein kívül lényegében minden kérdésben lefagytak. Oroszország képe az Egyesült Államokban teljes mértékben démonizált. Második éve folynak a vizsgálatok a 2016-os választásokba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében, Trumpot pedig azzal vádolják, hogy a Kreml hathatós segítségével jutott a Fehér Házba. Ez ugyan erős túlzásnak tűnik, nem változtat azonban az amerikai elit oroszellenes beállítottságán. Ebben a hangulatban pedig Trump keze meg van kötve, s szó sem lehet annak a kampányban tett ígéretének a beváltásáról, miszerint elnökként megköti a nagy alkut Putyinnal. Sőt, Trump beiktatása óta Washington és Moszkva kapcsolatai nemhogy javultak volna, de régen látott mélypontra jutottak. A két államfő csak a nagy nemzetközi találkozókon, tavaly Németországban, majd Vietnámban futott össze, emellett nyolc alkalommal váltottak eszmecserét telefonon. Nem véletlen, hogy ebben a helyzetben egyik fél sem nagyon forszírozta a csúcstalálkozót.

Aztán a nyár elején változni kezdett a légkör. Az amerikai elnök pozitív gesztusok sorát tette Oroszország felé. A G7-ek találkozóján például arról beszélt, hogy Moszkvának vissza kellene térnie ebbe a körbe, majd nagy visszhangot kiváltva igazságosnak nevezte a Krím Oroszországhoz tartozását. Mindezt arra alapozta, hogy a félsziget lakossága döntő többségében oroszul beszél. Ezután erősödtek fel a találgatások egy találkozó lehetőségét illetően, amelyet az is erősített, hogy a koreai tárgyalások sikere megerősítette Trump pozícióit az amerikai fősodorral szemben. Az elemzők jelentős része azonban úgy vélte, hogy az amerikai elnök keze meg van kötve, s környezete mindent megtesz majd a csúcs megakadályozása érdekében.

Közben lassan már a találkozó helyszínéről folyt az egyeztetés. Moszkva ugyan nem igazán hitt a csúcs tető alá hozásában, ám konstruktivitását mutatandó Bécset jelölte meg lehetséges helyszínként. Meg is kezdődtek az előkészületek, ám John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó moszkvai vizitje után mind határozottabban Helsinki felé billent a mérleg nyelve. Bécset Putyin közelmúltbeli szívélyes fogadtatása után az amerikai keményvonalasok nehezen tudták semleges helyszínként elfogadni. Nem tetszett nekik az sem, hogy a Szkripal-ügy kirobbanása után az osztrák diplomácia nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem. A helyszín megváltoztatását ráadásul kompromisszumként értékelhette a találkozót eleve élesen elutasító Nagy-Britannia is.

Ilyen előzmények után mindenki izgatottan várja, hogy mit ajánlhat majd a találkozót kezdeményező Trump Putyinnak. E tekintetben Bolton moszkvai előkészítő vizitje után sem tisztult a kép. S ez aligha meglepő, hiszen a nemzetbiztonsági tanácsadó egyértelműen a Fehér Ház „héjái” közé tartozik, s korábbi kijelentéseiben nemcsak a szankciók szigorítását követelte, de magát Putyint is hazugnak nevezte. Az sem volt túl jó előjel, hogy egykor ő vezényelte le az Egyesült Államok kilépését a rakétavédelmi rendszerek csökkentését célzó megállapodásból. A nagy áttörés már csak azért sem tűnik reálisnak, mert – hogy csak egy példát említsünk – egyik fél sem tartja aktuálisnak Oroszország visszatérését a G7-ek közé. Washington szemében ez visszalépés lenne, míg Moszkva inkább már a G20- as keretekben gondolkozik.

Megtárgyalásra váró téma a szíriai helyzettől az ukrán és a koreai válságon át a iráni atomalku felmondása körüli bizonytalanságig enélkül is akad persze bőven. S akkor még nem beszéltünk a világrendet érintő stratégiai kérdésekről vagy a moszkvai amerikai nagykövet által említett, mostanság különösen aktuális leszerelésről. A légkör mindenesetre békésebb, mint akár néhány hónapja, így Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavaival, a két elnök arról tárgyal, amiről akar. Ebben a sokat sejtető mondatban egyaránt benne van a minden, s a semmi is. Óvatosságra int azonban, hogy a mozgástere egyik félnek sem túl széles, sokat nem engedhetnek, s még az esetleges kis kompromisszumokat is jól be kell csomagolniuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 9. számában jelent meg, 2018. július 13-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.