Hvg: 26 magyar rekedhetett Kabulban

Hvg: 26 magyar rekedhetett Kabulban

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette (Fotó: MTI/AP/Shekib Rahmani)

Fotó: Shekib Rahmani

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhat magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését – állítja a Hvg. Mint írták, értesülésüket három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

Úgy tudják, egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét, így került oda a több mint két tucat hazatérésre váró magyar, miközben a holland diplomaták már haza tértek a tálibok hatalomátvétele miatt. A Hvg arról írt, keresték a magyar külügyminisztériumot keresték a kintrekedtek ügyében, amint hivatalosan válaszolnak, cikküket frissítik. 

A Magyar Hang is kereste korábban a külügyet, arra voltunk kíváncsiak, hogy mit terveznek az Afganisztánban magyar, illetve nem magyar állampolgárként, de Magyarországnak dolgozókkal. Válaszul a minisztérium ugyanakkor a Magyar Levente hétfői nyilatkozatáról szóló MTI hírt küldte el mindössze. Ebben a témáról annyi szerepelt, hogy „komolyan vizsgálják, hogyan tudnának segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak”. Az államtitkár elmondása szerint kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Címkék: Afganisztán, Kabul