Időben szólt a járványról a vuhani orvos, rémhírkeltéssel vádolták, ő is megfertőződött a koronavírussal

Időben szólt a járványról a vuhani orvos, rémhírkeltéssel vádolták, ő is megfertőződött a koronavírussal

Egy munkás fertőtlenítést végez egy vuhani pályaudvaron, 2020. január 22-én (Fotó: MTI/AP/CHINATOPIX)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Li Venliang vuhani orvos december 30-án üzenetben figyelmeztette egykori egyetemi évfolyamtársait, vigyázzanak, mert a helyi halpiacról hét beteget szállítottak kórházba, akiket egy SARS-hoz hasonló, de egyelőre ismeretlen betegséggel diagnosztizáltak, és gondosan elkülönítették mindannyiukat. Az orvos egy teszt eredményének ismeretében már akkor a koronavírusról beszélt. A figyelmeztetésre a hatóságok is gyorsan reagáltak: a rendőrök keresték fel Li-t, és rémhír terjesztésével vádolták meg – írja a CNN.

Nem ő volt az egyetlen, a járvány első időszakában, amikor az aktív fellépéssel talán megelőzhető lett volna a vírus elterjedése, számos orvosnál kopogtatott a rendőrség, a bűnük minden esetben az volt, hogy a koronavírus veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A SARS emléke még elevenen él Kínában. A 2003-as járványban százak haltak meg, miközben az ázsiai ország kormánya mindent megtett, hogy titokban tartsa a vírus hatásait. A jelenlegi járvány kapcsán a szakemberek világszerte hangsúlyozták, Kína példaszerű nyíltsággal és hatékonysággal küzd a vírus legyőzése érdekében. Néhány hét után aztán több újságcikk is árnyalni látszik a képet. A New York Times február elején írta meg, hogy a kínai hatóságok a koronavírus első megjelenéseikor igyekeztek ugyanúgy eltitkolni a járvány, hozzájárulva ezzel a vírus elterjedéséhez.

Titkolózás és elhallgatás Kínában: a koronavírus első napjai | Magyar Hang

És erről a hozzáállásról tanúskodik Li Venliang története is, amely mára széles körben ismertté vált az országban, hatalmas felháborodást kiváltva. Az orvos ugyanis időközben maga is megfertőződött – az egyik helyi kórház intenzív osztályán kezelik –, és esetét minden részletre kiterjedően nyilvánosságra hozta a közösségi médiában.

A CNN cikkéből kiderül, aznap, amikor Li figyelmeztette ismerőseit, a vuhani egészségügyi tanács kiadott egy közleményt, hogy egy tüdőgyulladással járó vírus jelent meg, ám megtiltották, hogy a szakemberek engedély nélkül nyilvánosságra hozzák a hírt. Másnap krízistanácskozást hívtak össze a hatóságok, ezt követően berendelték Li-t is, hogy kikérdezzék, honnan értesült a betegekről. Ezt követően, még aznap kiadták a figyelmeztetést, hogy járvány tört ki Vuhanban. Hiába azonban a hivatalos bejelentés, az orvost berendelték a rendőrségre, és a rémhírterjesztés mellett a társadalmi rend összezavarása miatt figyelmeztették. Alá kellett írnia egy nyilatkozatot, amelyben elismerte a bűnét, és kijelenti, hogy nem követi el újra azt.

A szemészorvos egy fertőzött páciens kezelése közben kapta el a betegséget, január 10-én jelentkeztek nála az első tünetek, és február 1-jén mutatták ki a tesztek a koronavírust az orvos szervezetében. A hatóságok azóta bocsánatot kértek tőle, ez azonban sem az orvos helyzetén nem javított, sem a társadalmi felháborodást nem enyhítette. Li Venliang esete ugyanis egyértelműen bizonyítja, hogy az állam már jóval korábban tudott a koronavírusról, mint ahogy azt hivatalosan is jelezték, ám fontosabbnak bizonyult a járvány eltitkolása, mint a vészhelyzetnek megfelelő egészségügyi intézkedések bevezetése.

Már Hongkongban is van halálos áldozata a koronavírusnak | Magyar Hang

A CNN szerint Li Venliang állapota stabil, a nehezén túljutott, a remények szerint őt is gyógyultan bocsáthatják majd el.