Idővel sokat romlik a covid elleni vakcinák hatékonysága

Idővel sokat romlik a covid elleni vakcinák hatékonysága

Oltanak a Novavax vakcinával (Fotó: Novavax.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amerikai tudósok kimutatták, mennyit csökkent több hónap elteltével az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta Covid–19 elleni védőoltások hatékonysága – olvasható a Napidoktor.hu oldalon.

A tudósok majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezve azt találták, hogy március elején, amint a delta variáns terjedni kezdett szerte az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk.

Szeptember végére a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer–BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant – olvasható a Science című tudományos folyóiratban.

A három vakcina Covid–19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, júliusra azonban, amikor a delta variáns dominánssá vált, már nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között.

A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik.

A Pfizer–BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött szintén idős veteránok a halálozás 70 százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok.

Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a Covid–19 miatt, mint a velük egyidős oltatlanok.

A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.