Így áll a lengyel választás a legfrissebb adatok szerint

Így áll a lengyel választás a legfrissebb adatok szerint

Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 38,65 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) pedig 27,51 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság (PKW) által hétfőn kora délután közreadott legfrissebb hivatalos részeredmények szerint.

A PKW a szavazókörök 46,34 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat. A harmadik helyen a szavazatok 14,38 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll. A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,15 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,36 százalékon áll. A PKW szerint a végeredmény ismertetése keddre várható.

A szavazás alapján az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg. A szenátusi választáson a KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út közös jelöltekről állapodott meg. A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választják meg. A szenátusi szavazókerületek 34,3 százalékos feldolgozottsága alapján az ország keleti felében inkább a PiS jelöltjei, a nyugatiban részben az ellenzék nyerte meg a választást.

(MTI)