Így emlékeztek meg a világ vezetői a katolikus egyház meghatározó alakjáról

Így emlékeztek meg a világ vezetői a katolikus egyház meghatározó alakjáról

A 2016. november 19-én készült képen XVI. Benedek nyugalmazott katolikus egyházfő (b) és utódja, Ferenc pápa üdvözli egymást a vatikáni Mater Ecclesiae-kolostorban. XVI. Benedek pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. (MTI/AP/L'Osservatore Romano)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szilveszter napján 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa, aki 2005 és 2013 közt állt a katolikus egyház élén. Az egykori egyházfő halálhírére reagált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Orbán Viktor miniszterelnök is.

– XVI. Benedek a hit és értelem óriása volt – írta az emeritus pápa halálára a Twitteren Giorgia Meloni. Az olasz kormányfő hozzátette, a pápa az emberek szívéhez és elméjéhez beszélt, életét az egyház szolgálatába állította és végig az emberek felé fordult.

Emmanuel Macron arról biztosította Franciaország és a világ katolikusait, hogy gondolatban velük van. A francia elnök az elhunytról azt írta, szívvel és lélekkel dolgozott egy testvériesebb világért.

Szintén a Twitteren búcsúzott Rishi Sunak, az Egyesült Királyság egyébként hindu vallású miniszterelnöke, aki elmondta, hogy szomorúan értesült XVI. Benedek emeritus pápa haláláról. Mint írta, a pápa „nagyszerű teológus volt, akinek 2010-es látogatása az Egyesült Királyságban történelmi pillanat volt országszerte mind a katolikusok, mind a nem katolikusok számára”.

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktorhoz hasonlóan a Facebook-oldalán rótta le tiszteletét XVI. Benedek emeritus pápa előtt. „Isten nyugosztalja XVI. Benedek papát!” – üzente.