Így fojtogatják egymást az illiberális vezetők

Így fojtogatják egymást az illiberális vezetők

Milo Dukanovic montenegrói elnök (Fotó: Reuters/Carlo Allegri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A montenegrói elnök, Milo Djukanovic hamarosan Hágába utazhat, hogy tanúskodjon Hashim Thaci koszovói elnök mellett, akit háborús bűnökkel vádolnak – közölte a koszovói Koha a Balkáni és Keleti Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IFIMES) forrására hivatkozva, ami óriási felháborodást keltett Szerbiában.

Djukanovic és a szerb elnök, Aleksandar Vucic között már hosszú évek óta komoly konfliktusok vannak, aminek csak első felvonása volt a montenegrói-puccs-ügy, amelyben Podgorica orosz és szerb személyeket vádolt meg azzal, hogy a választás napján puccsot készítettek elő a kormány megbuktatására. Nem tett jót a szerb-montenegrói kapcsolatoknak az a nemrég elfogadott törvénytervezet sem, amely magába foglalná a Montenegró Független Királyságának korábban tulajdonában lévő vallási tárgyak és helyek nyilvántartásának összeállítását, mielőtt az az 1918-ban megalakult Szerb-Horvát-Szlovén (SHS) Királyság részévé vált volna. A tervezet szerint a vallási közösségeknek bizonyítaniuk kellene a tulajdonjogukat, hogy továbbra is hozzájuk tartozzanak. Ráadásul a javaslatnak van egy olyan pontja is, amelynek értelmében mindazok a vallási objektumok, amelyek a montenegrói állam tulajdonában voltak a függetlenségének elvesztése és az 1918-ban történt SHS-királysághoz való csatolása előtt, és amelyek később megfelelő jogi úton nem kerültek valamilyen vallási közösség tulajdonába, állami tulajdonként lesznek elismerve. Szerbia szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy a montenegrói kormány el akarja kobozni a Szerb Ortodox Egyház vagyonát.

Mindezek után nem meglepő, hogy az elmúlt években Djukanovic (aki egyébként már 30 éve kormányozza az országot hol miniszterelnökként, hol pedig államfőként) és Vucic között nagyon feszült volt a viszony, olyannyira, hogy a korábban beharangozott nagyívű tervek is mind dugába dőltek. Így mostanra a balkáni mini-Schengen is lekerült a napirendről, amit sokan ugyan a koronavírus-járvány terjedésével magyaráztak, ám a valóságban sokkal inkább a balkáni vezetők korántsem idilli viszonya állt a háttérben. A hónap végén tartandó montenegrói választások miatt azonban úgy látszik, Djukanovic most mindent megtesz, hogy a szerbellenes szavazói kedvére tegyen. Sokan éppen ennek tudják be a montenegrói elnök provokatív lépését, ami miatt most nem csak a montenegrói nacionalisták, hanem az albánok is dörzsölhetik a tenyerüket.

Djukanovicnak egyébként annak idején az egykori szerb elnök, Slobodan Milosevic ügyében is kellett volna tanúskodnia, akkor azonban a montenegrói politikus elutasította ezt. Ám változnak az idők, így Djukanovicnak most amellett a politikus mellett tanúskodhat, akit az 1998-1999-es koszovói háborúban szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményekkel vádoltak meg. Így ha végül Thacit felmentenék Djukanovic tanúskodása miatt, az egyben Szerbiának is egy újabb vereség lenne.

A montenegrói választásokkal az augusztus 28-i lapszámunkban részletesen is foglalkozunk.