Így lett kormányválság Szlovákiában az orosz vakcina miatt

Így lett kormányválság Szlovákiában az orosz vakcina miatt

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákiában a helyzet rendkívül válságos, és ez nem csak a világjárvány szempontjából igaz. Ezért fontos, hogy a kormány kifejezze, tisztában van a helyzet súlyosságával – jelentette ki a héten Zuzana Caputová szlovák államfő. Szerinte a kormánynak képesnek kell lennie az önreflexióra és bizonyos mértékű önkritikára is. Caputová annak kapcsán beszélt erről, hogy múlt héten északi szomszédunknál ismét kormányválság állt elő, aminek egyelőre nem látni a végét.

Habár Szlovákiában eddig sem működött zökkenőmentesen a négypárti koalíció, a mostani konfliktus jóval súlyosabb, mint az előző, amelyet az abortusz szabályozása váltott ki még tavaly. Ezúttal ugyanis a katasztrofális járványügyi adatok vezetettek töréshez, aminek csak egyik jelzőszáma, hogy Szlovákiában már nyolcezren haltak meg a fertőzés következtében. Míg a szlovák kormány korábbi csodafegyvere, a tömeges tesztelés a járvány első hullámakor jól szerepelt, addig mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az óvintézkedéseket is komolyabban kellett volna venni múlt év végén. Így állt elő az a helyzet, hogy januárra és februárra a koronavírus miatti lakosságarányos halálozások és kórházban ápoltak tekintetében Szlovákia a világ legrosszabb helyzetben lévő országai közé került.

A vita kezdetben a miniszterelnök, Igor Matovic és gazdasági minisztere, Richard Sulík között zajlott – aki egyben a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt elnöke is –, mert teljesen más stratégiával álltak volna neki a járvány kezelésének. Tovább rontotta a helyzetet, hogy időközben egyre több panasz merült fel az egészségügyi tárca munkájával szemben, ami egyébként Matovic pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (Ol’aNO) kezében van. Az sem sokat segített, hogy az egészségügyi miniszter, Marek Krajcí végül beismerte a hibáját, mert ekkor már a többi koalíciós párt menesztette volna a politikust a tárca éléről.

Az igazán érzékeny ütést azonban az orosz Szputnyik V vakcinák beszerzése jelentette a kormánynak. Ismert, a legkisebb koalíciós párt, Az Emberekért februárban egy parlamenti szavazáson nemet mondott az orosz oltóanyag beszerzésére, mivel szerintük csak az uniós szervek által jóváhagyott vakcinával biztonságos az emberek oltása. De nem csak a jobboldali liberális pártnak voltak fenntartásai az orosz oltóanyaggal szemben. A SaS részéről geopolitikai aggályok is felmerültek, mert szerintük egy ilyen vásárlás Moszkva felé orientálná az országot.

Mindezek után villámcsapásként érte a koalíciós partnereket, hogy Matovic egyszer csak közölte, megérkezett az első szállítmány a Szputnyik V vakcinából, amelyből összesen 2 millió adagot rendeltek. A bejelentés nemcsak azért volt meglepő, mert Matovic hetekkel korábban még kételkedett az orosz oltóanyag hatásosságában, hanem azért is, mert ezzel világossá vált, hogy a kormányfő a parlament megkerülésével szerződött az oroszokkal. Csak tetézte a bajt, hogy a miniszterelnök még Ukrajnával is összerúgta a port egy szerencsétlen kijelentése miatt: mikor Matovicot egy rádióműsorban arról kérdezték, mit ajánlott az oroszoknak az oltóanyagért cserébe, ő viccelődve annyit válaszolt, hogy Kárpátalját. Az ukránok azonban véresen komolyan vették a kormányfő kijelentését, ezért Matovic bocsánatkérésre kényszerült.

A szlovákiai belpolitikai káosz súlyosságát mutatja, hogy két koalíciós párt most már a kormány radikális átalakítását követeli, de olyanok is vannak, akik szerint közel a bukás. És hogy a szlovák kormányfő helyzete még ennél is nehezebb legyen, ma már a saját pártjában is egyre többen gondolkodnak egy Matovic nélküli kormánykoalícióban.

A miniszterelnök persze jól tudja, hogy a kisebb pártok aligha mennének el a falig, vagyis addig, hogy kilépjenek a kormányból, a közvélemény-kutatások szerint ugyanis most a Peter Pellegrini-féle Hlas–SD (Hang–Szociáldemokrácia) nyerné a választásokat. Így pedig valószínűleg mégis csak Matovicra hárul majd a feladat, hogy kivezesse az országot a válságból.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí párt elnöke március 14-i sajtóközleményében azt kérte Igor Matovic kormányfőtől és Richard Sulík gazdasági minisztertől, mondjanak le.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/11. számában jelent meg, március 12-én.