Így segít Mardinban a Magyar Református Szeretetszolgálat

Így segít Mardinban a Magyar Református Szeretetszolgálat

Fotó: Református Szeretetszolgálat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd éjszaka érkezett Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőcsapata, majd szerdán meg is kezdte a mentést a földrengés helyszínén. A hétfős csapat munkáját három keresőkutya is segíti, eddig pedig négy sikeres kutatási folyamatban vettek részt a kiküldött közlemény szerint. Csütörtök délután egy húsz fős család felkutatásával bízták meg őket.

„Szívszorító az, ahogyan a helyszínen folyamatosan kérik a kutyás mentőcsapatunk segítségét, mert nagyon kevés mentőkutya van kint a terepen. Azért van ennek nagy jelentősége, mert a kutyák a rendkívül jó szaglásukkal olyan helyeken is észlelni tudnak túlélőt, ahol adott esetben az ember nem hallja meg a segélykiáltást” – tudósított a helyszínről Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, a csoport operatív vezetője.

Közben a reformátusok elindították első, közel tizenötmillió forintnyi értékű humanitárius segélyszállítmányukat Törökországba.

A szerdán útnak indított adomány csütörtökön, magyar idő szerint fél egy előtt nem sokkal érkezett meg Adanába, ott a Katasztrófavédelmi Szolgálat (AFAD) emberei azonnal elkezdték a szállítmány kiosztását. A négy tonnányi adományban tartós élelmiszer, ruhanemű, fertőtlenítőszer és higiénés eszköz is található.

Amint a közlemény megjegyzi, Törökországot és Szíriát az elmúlt nyolcvan év legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta. Eddig már több mint 17 ezer halálos áldozatról tudni. A 7,8-as erősségű földrengés Törökország déli és középső, valamint Szíria észak-nyugati részére csapott le. Nemcsak az utórengések, de a fagypont körüli hőmérséklet is komoly veszélyt jelent a túlélésre.

A csütörtöki nap folyamán a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat is Facebook-oldalán tett közzé videót az egyik mentéséről.