Így reagált a Kreml szóvivője Orbán Viktor kijelentésére

Így reagált a Kreml szóvivője Orbán Viktor kijelentésére

2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Potenciálisan nagyon veszélyesnek” minősítette Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat az EU-ban felmerült elképzeléseket, hogy békefenntartókat vezényeljenek Ukrajnába. A Portfolió a TASZSZ orosz hírügynökséget idézi, mely szerint Peszkov arra reagált ezzel, hogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, szerinte az uniós vezetők már komolyabb beavatkozást fontolgatnak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Közel vagyunk hozzá, hogy valamilyen békefenntartó csapatokat küldhetnek-e Ukrajnába”. (Azt nem tudni, hogy mire alapozta ezt a kijelentést.)

A Kreml szóvivője szerint „ez egy olyan kijelentés, amelyre nagyon fontos odafigyelni. Talán csak komoly csúsztatásról van szó, de ha nem, ez egy rendkívül veszélyes vitához vezet.” Rámutatott, hogy egy ilyen lépéshez a konfliktusban érintett mindkét fél beleegyezésére szükség lenne, „ebben az esetben ez potenciálisan nagyon veszélyes téma”.

Orbán péntek reggel azon véleményének is hangot adott, hogy egy új világháború veszélye nagyon is valós, és ez „nem valamiféle irodalmi túlzás”.