II. Erzsébet: Együttes erővel és elszántsággal legyőzzük a járványt

II. Erzsébet: Együttes erővel és elszántsággal legyőzzük a járványt

II. Erzsébet királynő televíziós beszéde

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lesz, akik számára gyászt, másoknak anyagi nehézségeket, és a mindennapokban alapvető változásokat jelentenek ezek az idők – ezt mondta rendkívül televíziós beszédében II. Erzsébet brit uralkodó. A királynő egyúttal megköszönte a munkáját minden egészségügyi dolgozónak és mindazoknak, akik a többi emberért dolgoznak az otthonaikon kívül, illetve azoknak, akik otthon maradnak.

– A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a második világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást. II. Erzsébet királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal lehetünk, újból a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”. Az MTI felhívta a figyelmet, hogy az uralkodó ez utóbbi kitétele – angolul: we will meet again – egyenes idézet a második világháború egyik legnépszerűbb, We'll meet again című, a háború előestéjén született hazafias dalból, amelyet Vera Lynn énekelt.

Az Index tudósításában azt is megjegyezte, hogy a királynő felszólalása azért is különleges alkalom, mert 68 éves uralkodása során mindössze negyedjére intézett beszédet a nemzethez, a szokásos éves karácsonyi beszédeket nem számítva (1991-ben, első öbölháború idején, 1997-ben, Diana hercegné temetése előtt és legutóbb 2002-ben, az anyakirályné halála után).

A beszédet a BBC közvetítette. A windsori kastélyban rögzített beszédet komoly biztonsági intézkedések előzték meg: egyetlen kamerával vették fel, valamint az operatőr és a stáb teljes védőfelszerelésben volt