Ilyen belülről a hotel, ahol robbantottak – kollégánk korábban ott szállt meg

Ilyen belülről a hotel, ahol robbantottak – kollégánk korábban ott szállt meg

A The Kingsbury luxusszálloda Sri Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évtizeddel a 2004-es cunamikatasztrófa után jártam újra Srí Lankán. A dél-ázsiai sziget jól jött ki a katarzisból: szebb, élhetőbb, modernebb ország épült a romba dőlt helyett. Hamar visszatértek a turisták, de a mostani merényletsorozat újabb súlyos csapást jelent az országnak és a gazdaságának. 

Colombo légikikötőjében, a Bandaranaike Nemzetközi Repülőtéren az útlevelet ellenőrző katona udvariasan megkérdi a turistát: először jár az országunkban? Igenlő válasz esetén széles mosollyal egy kis papírdobozt ad át, és kellemes vakációzást kíván. Később kiderül: a doboz kuponfüzetet rejt, kedvezményekkel múzeumokba, éttermekbe, boltokba; van benne kis térkép, tippek és tanácsok és egy újratölthető SIM-kártya néhány percnyi hazatelefonáláshoz elegendő kredittel. 

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A szigetország fővárosa egyre élhetőbbé válik: már autópálya vezet a reptérig, így a városközpontig tartó egyórás út a alaposan lerövidült. Kevesebb a koldus és kisebb a tömeg, mint korábban, eltűntek a fegyveres katonák az utakról, látványosan javult a járműpark – Srí Lanka besorolt a kényesebb turisták mércéje szerint is élhető országok közé. 

Brutális támadássorozat rázta meg Srí Lankát húsvét napján | Magyar Hang

Keresztény templomokat, luxusszállodákat céloztak meg. A helyi hatóságok szervezett akciókról beszélnek. Száz fölött a halálos áldozatok száma. A helyi muszlim tanács elítélte a támadásokat.

Első szállodánk egy négycsillagos butikhotel, amelyet a világháló egyik közismert foglalási oldalán százkilenc dollárért kapunk egy éjszakára. Erre persze rájön még vagy harmincdollárnyi adó, és nincs benne a reggeli. Modern, kortárs épület a ház, a szobákban nemesfa burkolat és bútorok, a fürdőben betont használtak és drága, de nem hivalkodó csempéket. A szobák úgy vannak berendezve, mintha egy kortárs galériában laknánk: néhány érdekes, műszaki jellegű műtárgy, a nem is olyan régi gyarmati múlt emlékei. A ventilátor például olyan, mintha egy, a két világháború közötti brit filmből vették volna, miközben a háttérben ott duruzsol a modern légkondicionáló. A négyszintes épület lépcsőházában kortárs szobrok. Az épület tetején bár, esténként élő zenével és fine dining étteremmel – a Colombo Courtyard igazán jó hely azoknak, akik egy üzleti tárgyalás után ki akarnak kapcsolódni. Egyetlen hibája van: egy forgalmas főút mellé építették, így nyitott ablaknál kihívás a pihenés. 

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Második szállásunk már a nevében is tekintélyparancsoló: a sziget talán legismertebb szállodája, a The Kingsbury – a húsvétvasárnapi merényletek egyik fő célpontja. 

Újabb robbanás volt Srí Lankán | Magyar Hang

Ezúttal egy autóba rejtett pokolgép robbant fel hatástalanítás közben. A hatóságok 87 robbanószerkezetet találtak a fővárosban.

Ide már újságíróként jelentkeztem be, ezért a kormány által engedélyezett legalacsonyabb árat kaptam a kétágyas szobáért: 159 dollárt egy éjszakára. (Érdekes, hogy ezek szerint a hatóság megszabja, mennyire szabad lemenniük az árversenyben az ötcsillagos házaknak). A lánykori nevén Ceylon Continentalnak hívott szálloda a szigetország első ötcsillagos szálláshelye. A kilencemeletes épület a vízparttól száz méterre van, a város legnépszerűbb sétálóhelyének egyik végében – ideális helyszín a turistáknak.

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A házat nemrég teljesen felújították és újrabútorozták, de a bútorzat a régi időket idézi, így a látogató gazdag angol főnemesnek érezheti magát, aki a borongós londoni időjárás elől menekült a napfényes gyarmatokra. Az elegancia kötelező: amikor este fel akartunk menni a tetőteraszra egy akciós koktélra, a pincér udvariasan megkért, hogy sort helyett húzzunk hosszú nadrágot, és a papucsot cseréljük zárt cipőre. Megéri a ruhacsere, a naplemente látványa elképzelhetetlenül gyönyörű a tetőről, és a város panorámája is csodálatos.

Nyolc embert letartóztattak, óvatosan kezelik a hatóságok a Srí Lanka-i támadássorozatot | Magyar Hang

Kétszázhét halott, köztük legkevesebb 27 a külföldi. Állítólag meglehetnek a tettesek, de nem akarják, hogy elszabaduljanak az indulatok, ezért egyelőre nem árulják el, kik lehetnek.

A szálloda közvetlen közelében van a régi holland kórház – a XVII. századi épületben most divatos ruhaboltok és gourmet éttermek működnek, utóbbiakban nem árt jó előre helyet foglalni. Én a nemzeti légitársaság, a Sri Lankan Airlines tulajdonában lévő Semondut céloztam meg, ahol elképesztő választékban tartanak halakat és tengeri herkentyűket – végtére is egy szigeten vagyunk, néhány lépésre az óceántól. A borválaszték is lenyűgöző, ráadásul a végén a számla sem mellbe vágó, de azért ne számítsunk fillérekre: egy budapesti top hely áraiért tudtunk megvacsorázni. 

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Colombo nagyon jó hely a gyalogos turistáknak – a város rengeteg pontján bukkanhatunk váratlan csodákra. Így estünk be a Gangaramaya-templomba, ahol az udvaron épp egy elefántot hűtöttek locsolóslaggal, egy másik sarokban régi angol luxusautók garmadáját csodálhattuk meg, hátul pedig valódi buddhistaszobor-erdő várt. A szent hely egyben múzeum is, ahol a gyarmatosítás előtti Ceylon életébe is bepillanthatunk. 

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Érdemes néhány mondatot áldozni a fővárosiak kedvenc korzóhelyére, az egy kilométer hosszú Galle Face promenádra is. Ide jönnek ki a szerelmesek, hogy az ernyők védelme alatt lopva csókot válthassanak egymással. A gyerekek sárkányokat eregetnek vagy buborékot fújnak a parti szélben, az utcai árusok harsányan kínálgatják portékájukat, a turisták bőszen fényképezik a naplementét.

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Ha kora este megyünk, mindenképpen kóstoljuk meg a kitelepülő grillsütők kínálatát, akik egyetlen tuk-tukból egy egész mozgóbüfét pakolnak ki műanyag székekkel és asztalokkal. Percek alatt beüzemelik a lacikonyhát friss halakkal, rákokkal és mindenféle ázsiai csemegével. Elég csak rámutatni, hogy mit süssenek meg, és amíg gyönyörködünk az óceánban, pár perc alatt elkészül a finom vacsora. Fillérekbe kerül, bár bankkártyás fizetésről nem is hallottak, és a rendes számlára sem érdemes várni – ennyi még megmaradt a régi országból.

A The Kingsbury luxusszálloda Srí Lankán (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)