Ilyennek látják a gyász első napját a Nagy-Britanniában élők

Ilyennek látják a gyász első napját a Nagy-Britanniában élők

II. Erzsébet királynő tiszteletére elhelyezett virágok a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én. II. Erzsébet brit uralkodó életének 97., uralkodásának 71. évében szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan sokféleképpen vélekednek a brit királyi családról és a monarchiáról Nagy-Britanniában, ezért nem is várható el, hogy mindenki a megrendülés hangján szóljon II. Erzsébet királynő haláláról – nyilatkozták lapunknak a szigetországban élő magyarok. Az elmondottak alapján úgy tűnik, hogy inkább a középkorú és idősebb generációkat gondolkoztatja el az uralkodó halála, a fiatalabbak kisebb súlyt tulajdonítanak az eseménynek.

Egy a brit fővárosban élő olvasónk arról számolt be, hogy a fiatalabb korosztályt nem igazán érdekli a monarchia vagy a brit uralkodócsalád, sőt, a liberális fiatalok sok szempontból problémásnak tartják az immár elhunyt uralkodó nézeteit, és annyira nem is tartják jó embernek. A fiatalok leginkább abban az összefüggésben tárgyalják a királynő halálát, hogy kapnak-e munkaszüneti napot a 10-11 nap múlva várható temetés idejére vagy sem. És persze annak örülnek, hogy a királynő halála miatt elmarad a vasúti dolgozók és a postások napokban tervezett sztrájkja. Azt viszont egyesek tragikusan élik meg, hogy fontos sportesemények, így focimeccsek is elmaradnak.

Mások arról beszéltek, hogy habár ismerőseik közül sokan kifejezetten anti-royalistának tartják magukat, most tisztelettudó hallgatással veszik tudomásul a történteket, nem adnak hangot azon monarchiát érintő kritikáiknak, melyeket egyéb napokon rendszeresen hangoztatnak. Egy brit nyilatkozónk, aki finoman csak úgy fogalmazott, hogy nem különösebben érdekli a királyi család, arról beszélt, hogy mivel a királynő a folytonosságot jelképezte, és kétségtelenül segített összetartani a birodalom országait, még a köztársaságpártiak körében is megbecsülést szerzett. Ez forrásunk szerint nem független attól, hogy a királynőnek kitűnő humorérzéke volt.

A Buckingham-palota előtti végeláthatatlan sorban szintén főleg középkorúak és idősebbek várták pénteken délután, hogy több mint két órás ácsorgás után elhelyezhessék a tiszteletadás virágait a palota kerítéséhez. Mint azt a sorban várakozó olvasónk elmondta, a hangulat nem volt gyászos, nem lehetett síró embereket látni. Az esemény nagyon jól meg volt szervezve, a sorbanállást rendezők irányították.

Forrásaink szerint a társadalomban jelenlévő, monarchiát érintő megosztottság nem jelenik meg sem az utcákon, sem a munkahelyeken. Mint elmondták, ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a királynő még a monarchiát elavult berendezkedésnek tartók között is megbecsülésnek örvendett. Hogy ezt az elismertséget III. Károlynak is sikerül-e majd kiérdemelnie, arról megoszlanak a vélemények, de többen megjegyezték, hogy az új királynak is sok olyan érdeme van, amely szimpátiát ébreszthet az emberekben. Ilyen például a környezetvédelem iránti elkötelezettsége, melynek már évtizedekkel ezelőtt is hangot adott, akkor, amikor ez még nem volt annyira divatos téma, mint manapság.

A gyerekek szintén nem mentesülhetnek az események hatásai alól, ezért az iskolák nagyon tudatosan igyekeznek tematizálni a királynő haláláról szóló diskurzust. Tematikus napokat rendeznek a gyerekeknek, ahol II. Erzsébet életével ismerkedhetnek meg. A legtöbb gyereknek számára még friss élményt jelentenek a királynő uralkodásának 70. évfordulójára szervezett ünnepségek, az iskolák most is a „kedves, okos, becsületes, szorgalmas” néniről szóló interpretációt igyekeznek megtartani, és kifejezetten okosan, körültekintően nyúlnak a témához.

Emellett a szülők számára is számos információs anyag készül, melyek abban segítenek, hogy meg tudják beszélni a királynő halálát a gyerekeikkel.  

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.