Importvám kivetését tervezi az EU az orosz kőolajra

Importvám kivetését tervezi az EU az orosz kőolajra

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Barátság kőolajvezetéken keresztül Oroszország továbbra is szállíthat olajat Európába, az Európai Bizottság nem akarja, hogy ez állandósuljon, ezért új intézkedéseket fontolgat – írja a Spiegel-re hivatkozva a Portfólió.hu.

Mint ismert Magyarország a legutóbbi EU-csúcson részleges felmentést kapott a Moszkva ellen tervezett embargó alól. Eszerint Budapest továbbra is vásárolhat orosz olajat a Barátság-vezetéken keresztül. Az EU a Spiegel értesülései szerint most azonban importvám bevezetését fontolgatja. Ez lehetővé tenné, hogy a megfelelő időben olyan drágává tegyék az orosz olajat, hogy azt már ne érje meg Európába exportálni.

További előny, hogy az Európai Miniszterek Tanácsa minősített többséggel dönthet a tarifáról, Orbán Viktor tehát nem tudná megvétózni. Az uniós diplomaták feltételezik, hogy az EU így olyan eszközhöz juthat, amellyel hosszú távon teljesen megakadályozhatja az Európába irányuló orosz olajszállításokat.

A legutóbbi uniós csúcstalálkozón az európai kormányok megállapodtak abban, hogy az év végéig bojkottálják az orosz tengeri olajszállításokat. Az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság továbbra is kaphatnak orosz kőolajat csővezetéken keresztül az említett időpont után.

Az importvám ötletére Varga Judit igazságügy-miniszter szokásához híven a Facebookon reagált. „Brüsszel a vesztes csata után, sebeit nyalogatva most újból a rezsicsökkentés ellen törne: importvámok bevezetését fontolgatják. Újabb példa arra, hogy Brüsszel az emberekkel fizettetné meg a háború árát, amit nem fogunk hagyni!” – írta.