Indiában már megjelent a hármas mutáns

Indiában már megjelent a hármas mutáns

Vonatukra váró emberek a Lokmanya Tilak pályaudvar előtt Mumbaiban 2021. április 10-én. A koronavírus-fertőzöttek napi új esetszáma ezen a héten hatszor döntött rekordot Indiában. Narendra Modi indiai kormányfő ezen a napon elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást. MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

India az elmúlt négy napban több, mint egymillió koronavírus-fertőzöttet regisztrált – írja a The Independent. Ugyanakkor csütörtökön közölték az ázsiai országban a járvány kezdete óta legmagasabb napi fertőzésszámot, ez 314 835 új esetet jelent – számolt be a Reuters. Eközben az mfor.hu arról ír, hogy már a Covid-19 új „hármas mutáns” variánsát is észlelik, akkor, amikor az ország a járvány egyik legsúlyosabb kitörése ellen küzd.

A hármas mutáció három különböző Covid-19 törzs kombinációját jelenti, és úgy tűnik, hogy ez az új variáns áll a legtöbb megbetegedés hátterében Nyugat-Bengáliában, Maharashtra-ban és Delhiben – jelentette az NDTV News-on Madhukar Pai, a McGill Egyetem epidemiológiai professzora. Mint hozzátette, ez a variáns nagyon sok embert nagyon gyorsan megbetegít, és emiatt folytatniuk kell az oltások módosítását. 

Nagy-Britanniában már meghaladja a százat az indiai kettős variánssal fertőződöttek száma, ezért nemcsak Boris Johnson miniszterelnök útját halasztották el, de nem engednek be az országba olyan utazókat, akik az elmúlt 10 napban Indiában jártak. Brit állampolgárok hazatérhetnek ugyan, de tíz nap kötelező karantén vár rájuk egy karanténhotelben.

 B.1.617-es változatnak elnevezett indiai mutációban az a különleges, hogy két helyen is megváltozott (az E484Q és L452R-nek nevezett mutációkat tartalmazza), így nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyású betegséget okoz, vagy akár annak is, hogy egy már felgyógyult beteget újra megfertőz. A hármas mutáció felépítéséről még nem nyilatkoztak a szakértők.

Az indiai mutánssal kapcsolatban Rusvai Miklós virológus kedden úgy nyilatkozott az Inforádiónak, hogy „amelyik mutáns Angliát eléri, átjut a kontinensre is, eljut Magyarországra is, és ez nagy valószínűséggel megtörténik az indiaival is”. Mint hozzátette, szerinte legalább két hét kell, amíg ez az indiai mutáció Magyarországra ér. Arról is beszélt, hogy az eddig kidolgozott vakcinák védenek az indiai változattal szemben is, vagyis nem történtek olyan mélyreható változások, amik miatt az eddigi oltási protokollt át kellene írni.

Az indiai kormány április 16-i nyilatkozata szerint Anglián kívül több országban is találtak kettős mutációt, például Ausztráliában, Belgiumban, Németországban, Írországban, Namíbiában, Új-Zélandon, Szingapúrban és az Egyesült Államokban, illetve legutóbb Skóciában és Dániában is.