Ipsos: Az emberek többsége már saját lakókörnyezetén érzi az éghajlatváltozás hatását

Ipsos: Az emberek többsége már saját lakókörnyezetén érzi az éghajlatváltozás hatását

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) számára készített felmérés szerint a megkérdezett emberek 56 százaléka szerint országukban már most látható hatása van az éghajlatváltozásnak – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából. A 2022. július 22. és augusztus 5. között 34 országban, köztük hazánkban, 23 ezer megkérdezett részvételével zajló felmérés szerint egyharmaduk (35 százalék) arra számít, hogy a következő 25 évben az éghajlatváltozás miatt el kell majd hagynia otthonát.

A felmérés felhívja a figyelmet, hogy bizonyos országokban már a lakosság kétharmada érzi az éghajlatváltozás súlyos hatását, ezek között második helyen áll Magyarország 74 százalékkal. Hasonlóan borúsan látják a helyzetet Mexikóban, Törökországban, Kolumbiában, Spanyolországban, Olaszországban, Indiában, Chilében és Franciaországban. 

A felmérés jelentős különbségeket mutat az egyes régiók között, jellemzően ahhoz igazodóan, hol volt a közelmúltban szélsőséges hőség, aszály, erdőtüzek vagy árvizek.

A világ polgárai közül tízből heten (71 százalék) arra számítanak, hogy a klímaváltozás hatása fokozódik a következő tíz évben. Ez az arány a magyarok körében szintén magasan átlag feletti, 86 százalék.