Ismét ezrek tüntettek Minszkben

Ismét ezrek tüntettek Minszkben

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatóságok figyelmeztetése ellenére ismét több ezer ember vonult az utcákra Minszkben, hogy a Fehéroroszországot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka elnök távozásának követelésével – írja az MTI. A hatalmas tömeg az 1995 előtt is használt, az első világháború utáni első fehérorosz köztársaság fehér-vörös-fehér zászlajával vonult fel. „Fehéroroszország él!” – skandálták. 

A közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint a hatóságok páncélozott járművekkel vonultak ki, és több embert is őrizetbe vettek. A helyi sajtó szerint a tüntetés környékén lezárták az utcákat, és a belügyminisztérium tudatta, hogy kész még több rendfenntartót küldeni az utcákra. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak otthon, és ne vegyenek részt az ellenzék által „Az egység menete” névre keresztelt felvonuláson.

Minszken kívül is voltak tiltakozások. Grodno városából egy tiltakozó által feltöltött videón az látható, hogy egyenruhások rohanják le a tüntetőket, és könnygáz bevetéséről is érkeztek hírek.

Előző hét vasárnap a hatóságok tiltása ellenére több százezren vonultak fel Lukasenka távozását követelve, aki az ellenzék szerint csalással szerezte meg a voksok 80 százalékát az augusztus 9-én tartott elnökválasztáson. A tiltakozók az elnök lemondása mellett új választásokat, a politikai foglyok szabadon bocsátását és a rendőri erőszak kivizsgálását követelik.

Fehéroroszországban az elnökválasztás éjszakája óta rendszeresek az elnök elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.